Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Friday, 26 July 2013

Semperit Bunga

Assalamualaikum,

Tu dia kukis ketiga masuk gelanggang... panas-panas keluar dari oven.. nak rasa x boleh lagi... sabar ye..



x mo ketinggalan lagi... segera2 GD mencuba.. tu dia.. cantik tak semperit bunga kak Ton???

x cantik sangat kan.. huhuhuhu.. ambil resepi dari rakan group sambal hijau Yanti Tawau. GD jes kopipes aje kat blog ni dan macam biasa GD mintak halal ye ilmunya...



Samperit Bunga
Sumber : Group Sambal Hijau - Yanti Tawau

300 gm buttercup 
1 cwn gula aising
Pukul sebati jgn sampai kembang

2 cawan tepung gandum 1cwn tepung ubi
1 cawan tepung jagung (Ayak semua tepung). Bila gula dah sebati, masukkn tepung -Gaul kaup balikkn je..adunan sedikit lembik..tambah tpg sikit je.ala-ala... Nampak adunan tak lekat tgn dah ok...jgn pula sampai bersih tgn tu...nnti biskut keras.bakar 180'c dlm 10 min.
* bakar bergantung pada oven masing2... 



FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND


Assalamualaikum semua teman... wah pepagi lagi GD dah bersiaran dari birai katil ngadap PC sensorang aje... apa khabar semua teman harini??? x jawab kat komen, korang jawab dlm hati jelah ye... harap semua dalam lindungan Allah Yg Maha Esa... Alhamdulillah kita semua masih berpeluang bernafas di bumi yang indah ini.. salam ramadhan ke 16 hari ini..

Entry kedua pasal kukis GD tepek di blog... bukan apa, cuma bangga pada diri sendiri sikit aje... berjaya merealisasikan kukis termahal kot jaman ni... kalau tahun lepas GD start kenal walopun org lain dah kenal dulu, dan yg amat2 mahal regenya sebekas kecil cinonet, maka dgn tekad keazaman yg kuat, tambahan dgn pertolongan rakan2 group di sambal hijau yg begitu rajin mengepos hasil2 mereka maka terhasillah kukis terhebat nih.. hebat ke??? hebat le bagi GD sebab memerlukan modal yg byk tu... patut le mahal...hmmmmm...

Resepinya GD ambil dari blog kak Azlita dan macam biasa GD mintak halal ye sebab kongsikan semula di blog warm-warm nail GD ni.. tapi potongan kukis tu menten x semarbeless kak ita. bak kata en hubby, U kena buat berbelas2 kali baru jd cun cam kak ita tu... huhuhu... kalau cam tu sapa yg nak mkn when I buat byk2 kali bukan I jual pun... 



Kukis ni apa nama sebenarnya ye.. ada yg panggil florentine, ada yg panggil kekacang bakar so GD guna nama omputehnya lah sabit ngan kemewahan regenya... FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND ... sesuaikan ... hahahahaha... memang le sesuai sebab nama tu pun yg kak Ita buh kat kukis dia.. GD jes kopipes aje... jahat kan... babab karang baru tau... 

FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Rujukan : Kak Patmah Aspar 
Rujukan GD : Kak Azlita 

Bahan-bahan:-
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hijau
20 gm bijan hitam GD guna 50gm


Cara-cara:-
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc yg ni GD x ade. so, guna loyang biasa oven punya warna hitam tu aje, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.

Puhhh... sedap u olllsss... kalau mkn krup krap krup krappp.... memang x hingat tinggal balang aje kan.. masih ada serauh lagi bebahannya... nanti-nanti lah GD kerjakan lagi untuk bawa balik kg... sebab my sil yg memperkenalkan kukis ni dulu dan dia juga yg membelikan utk GD last year through opis matenya..

so, sesapa yg lum try boleh try yer...

Wassallam...



Tuesday, 23 July 2013

Tart Nenas Gulung




Assalamualaikum semua teman tersayang... tu dia kemain besar tart GD as pembuka bicara...

dan

yang paling GD rasa teruja dari malam td nak share ngan semua kawan2 alam maya bahawa telah terpecah record blog GD bermula saat ini kerana inilah kukis pertama yg enteprem diblog suam-suam kuku tersayang GD semenjak reti berbelog ni...

Huhhhhhhh.... tabik kat diri sendiri juga kerana telah sekian lama menjadi pengunjung setia kedai2, bazaar2 ataupun pemborong kukis.. tahun ini GD upgrade lagi.. bukan upgrade kut tapi renew lah yang tepat setelah sekian lama ibarat roadtax keta yg telah tamat tempoh.. puhhhh 6 tahun kotttt... lama tu..



ini semua adalah angkara group masakan yg asyik2 tayang tart.. tergoda sgt jadinya... dan lagi yg best GD x guna jem nenas instant tau... semua made by my self... tabik lagi... 

Resepi yang GD guna dari Yati dan dia pulak rujuk dari KNor dan buat mereka berdua, GD minta izin sharekan semula di sini ye... mintak halal resepinya.. ternyata memang wallahhh...



TART NENAS GULUNG
Sumber : Yatiememories

Bahan- Bahan :-
  • 250 gm butter
  • 2 sudu besar gula castor
  • 2 sudu besar minyak sapi (k.nor guna windmill geeblend)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung


jem nenas secukupnya ~ digentel bulat2 (kecik sket dr guli)

Cara-cara:- 
  1. Ayak ke tiga2 tepung.
  2. Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
  3. Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
  4. Pukul lagi hingga sebati.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
  6. Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
  7. Utk wat tart gulung ~ buat la cam biasa ya.. (dr start picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
Hiasan:-
  • 1biji kuning telur
  • 1 titik pewarna kuning
  • 1 sudu air
Cara:-
Bancuh ketiga2 bahan ni hingga sebati.

Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C. GD bakar dlm 25 minit.
Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.





Thursday, 18 July 2013

Cara-cara melorek corak marble


Assalamualaikum teman2 semua... pertama kali bersiaran di bulan Ramadhan semoga x terlambat untuk GD mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat semua teman2 kesayangan GD...

Seperti yg GD pernah janjikan di FB insyaallah jika berpeluang akan GD upload cara-cara melorek corak marble di atas kek Chocolate Brownies Cheese yg pernah GD tepek tempohari... cuma inilah pestime GD upload dlm bentuk video seandainya tercacat disana-sini, maafkan lah hamba yang baru2 belajar mengupgradekan diri ini...

Jadi layankan aje yer dan semoga perkongsian yang x seberapa ini dapat memberi sedikit pengetahuan buat kita semua walaupun x setanding otai2 kita dlm bidang baking membaking ini... huhuuhu.. :'(  maluuuuu.

video

Untuk sesiapa yg nak tgk resepi kek Chocolate Brownies Cheese boleh le klik kat SINI ye..

hasil untuk hari ini 




TQ to Ina, Ana, Ita N Lin.. ambik sorang satu jgn gaduh2 yer...

Bye.. tata titi dan tutu...



Sunday, 7 July 2013

Chocolate Brownies Marble Cheese Cake lagi seround...

Assalamualaikum teman2 semua...

Lama sungguh GD x posting something tentang masakan... memang lama betul diri ni melayan jiwang de qaratssss yg di create sendiri.... terasa muda diri ni sekejab... semua tu kerana sebok melayan citer2 drama tv then sambung pulak sambil menyambil selit selitan seround dua round sampai beround-round layan novel2 yg dah lama campur yang baru beli... puhhhh... x berapa berasap dapur GD akhirnya... apa ke idaknya, en hubby x dan nak bawa p pesta buku sebab sebok, GD pulak dah makin upgrade sebab dah pandai beli2 online.. so, x de masalah disitu janji akaun bank GD ada isi kan!!!!... hahahahahhh...

So, untuk hari ni kita layan je lah dulu chocolate brownies marble cheese cake dulu ye..









 Chocolate Brownies Marble Cheese Cake

Bahan2 brownies:

250 gm butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telor gred B
11/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
11/2 cwn tpg gandum
1tsp baking powder
1tsp soda bikarbonat
1tsp coklat emulco


Cairkan butter.masukkan koko dan kacau rata. 
Handwisk gula dan telor.masukkan ke dlm adunan butter dan koko. kacau sebati. 
Masukkan susu cair dan kacau lg. 
Masukkan tpg gandum+BP+SB sedikit demi sedikit sambil kacau sebati.akhir sekali masukkan coklat emulco dan kacau rata. 
Panaskan oven suhu 175 darjah C. Jangan lupa alas loyang dgn kertas minyak
Tuang adunan brownies ke dlm loyang dan ratakan.Tinggalkan sedikit utk membuat marble diatas lapisan cheese nanti. 
Bakar selama 20 minit api atas bwh.

Bahan2 Lapisan Cheese

250gm cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telor

Cara2nya:

Pukul cream cheese hingga gebu. 
Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati. 
Masukkan telor dan pukul lagi hingga sebati. 
*selepas 20 minit keluarkan brownies dari oven.tuangkan adunan cheese dan ratakan. paip baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan corak ikut kreativiti.
Masukkan semula ke dlm oven dan bakar 15 minit lagi atau sehingga cheese masak.
Biarkan sejuk sebelum dipotong

kek ni dah pernah enterprem suatu waktu dulu.. tapi hari ni GD nak masuk kan jugak sekali lagi... so jgn marah ye kengkawan sebab ulang tayang aje ni... lega juga hari ni siap membaking ditghari buta siap masak untuk mkn tgahari untuk GD sekeluarga... 

Saturday, 6 July 2013

Pulang ke Pangkal Jalan ..

Tetttttttttttttttttt.....

Masa dah tamat ye GD..

Sila pulang ke pangkal jalan n pweaseee yer

dipersilakan

KELUAR

 dari jajahan mode JIWANG DE QARATSSS mu ituuu...



Selamat berlabuh Teduhan Kasih

DAN

Sebenarnya Saya Isteri Dia...

Kalau GD rindu tetap

akan diulang tayang melalui

youtube kot!!!

orait... now time untuk tempek menempek
resepi balik....