Snow Cheese Cake aka Kek Keju Meleleh
Resepi dari rakan2 FB
Bahan-bahannya:
- 6 bj telur (di buang 2 putihnya)
- 100 gm gula halus
- 100 gm tepung gandum
- 60 gm tepung jagung
- 50 gm air sejuk
- 1 sd teah baking powder
- 2 sudu mkn ovallet
- 75 gm mentega di cairkan
Untuk krim:
- 250gm krim keju (cream cheese) apa2 jenama ikut kesukaan masing2
- 1 cwn susu pekat (satukan kedua-dua bahan dan pukul sehingga sebati dan tidak berketul2)
Topping:
- cheddar cheese di parut
Perisa Vanila |
Cara-caranya:
- putar telur hingga berbuih
- masuk gula dan putar lagi
- masukkan ovallete, putar sehingga berkrim
- masukkan tepung gandum, tepung jagung n 1 sd teh baking powder (yg telah diayak)
- masukkan air, putar lagi sampai putih dan gebu halus mulus
- masuk mentega cair dan putar sikit je sehingga sebati.
- Dibakar dengan suhu 150 drjh celcius sehingga msk... jgn lupa tuk sapukan loyang dgn mentega dan juga di taur dengan tepung.
- Setelah msk potong di tengah2 kek sehingga menjadi 2 bahagian. Kalau xmahir bab potong2 ni boleh la di bakar dlm 2 acuan yg berbeza...
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan bahagian kedua di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi keseluruhan kek.
- Akhir sekali, taburkan cheese yang telah di parut tadi di keseluruhan kek sehingga menjadi toppingnya.
- Masukkan ke dalam peti ais, dan di sejukkan dalam 2 jam.
Perisa Vanilla dan Coklat |
Perisa Strawberry |
No comments:
Post a Comment