Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Saturday, 16 April 2011

Kuih Cara Berlauk


Asslm sume....
Saje nak cerita..sebenarnyer kuih cara berlauk ni memang my feberet lah senang citer, sume kuih2 yg digoreng dan pedas2 termasuk dlm feberet juga.

Dedolu mase masih keje penah gak ada yg jual antar kat tempat keje..so kena order lu baru leh dpt..dek kerana keterujaan kat kuih ni melebihi segalanyer, aku mesti order lebih pada org lain..percaya tak..???makan  org je tapi beli sampai 15 biji tapi murah lagi time tu..dolu sepasang jual
3posen... ce skrg..emmm dpt lagi tak...tak de dpt nyer de...yg ade 5 ketul 2 hinggit..tul tak???

Pastu lelama org tu x jual dah..jauh katenyer nak ngantor..bermula lah episod kalau nak mkn g cari kat pasar mlm..tapi payah nak jumpa kuih ni..tunggu bulan pose baru senang sket..

Skrg ni try lah wat sendiri..nak dijadikan citer sebenarnya dah lame beli acuan..bertaun dulu lagi...tapi dok perap kat umah anak sedara..(kes pinjam x pulang)..hahahh..jgn mare ye anak sedara kalau baca statement nih...

Cara berlauk
so,  inilah hasilnya...sedap x sedap hanya aku dan family aku je yg dah rasa...tapi, konpom le sedapkan...air tangan sendiri...







Yg ni pulak mesti pelik kan...hahahha ada ke org buat...ini version anak aku yg tak mo pedas..lauk kuih cara yg aku buat tu agak pedas sket so bila di tambah ngan cheese tu ada lah rasa lain sket..

Cara berlauk with cheese
komen dari my doter, very sedap...wallah...dia belasah sampai ayah pun x dan nak rasa...

x kisah lah janji habis..siap wat bekal bawak g skola...

apepun....1st trial aku menjadi, aku suka...(syiok sendiri) walau ada yg kata kuih ni senang (bagi derang) tapi tetap mencabar bagi aku yg pes time buat...



Inilah keje aku skrg sejak jadi full housewife ni...dulu x de ati lansung nak try wat kuih..x minat...skrg dah berminat lak....hurmmm...layan jelah...

Resepi : Kuih Cara Berlauk

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 cawan air
  • 1/2 sdt garam
  • 1sdb minyak
  • sedikit pewarna kuning


Masuk semua bahan dlm blender dan kasi tekan aje sampai dah sebati dan mesra alam gitu..

Untuk Lauk

Bahan-bahan

  • 2 ke 3 ketul isi ayam potong dadu / kecil2
  • 1 biji bwg besar -dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1 biji kentang - dadu
  • 2 sdb rempah kari
  • minyak untuk menumis
  • garam, gula dan aji untuk keseimbangan rasa


Masak seperti masak kari / inti karipap. masak sehingga kuahnya kering.

CARA2

  1. Panaskan acuan atas dapur dgn api kecik. sapu sedikit minyak.
  2. Tuang adunan dlm acuan tapi jgn penuh sgt.
  3. Tutup acuan dengan tutup periuk. biar seketika.
  4. Bila cara dah masak 1/3 bahagian, letakkan lauk ke dalam cara, pastu bawang goreng, daun sup dan hirisan cili.
  5. Tutup semula dgn tutup periuk dan biar cara masak sempurna.
  6. Sambil intai dengan garfu, tgk sebelah bawah cara dah masak atau belum. 
  7. Kalau dah masak ulang balik langkah seperti mula tadi.


Selamat mencuba...dan  babai dulu....