Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Monday, 10 October 2011


Keterujaan KEK KARAMEL....

Assalamualaikum n selamat sejahtera sume…

Bile baca tajuk entry tuh, macam kondifen je nak naip kisahnyer..tapi sebenornyer terkial2 jari nak menaip sambil mikir camane aku nak olah ayat2 yg baguih tuk taip wesepinyer…bagi aku sungguh mencabar utk membuat kek tersebut…

Bile aku bace blog kak ROSSA..sungguh2 aku terpesona dgn gambo2 masakan yg dah dihasilkan…so dlm byk2 tu aku try wat kek karamel dulu sebab sume bahan memang dah sedia ada kat umah..

So, pada sesapa yg nak wesepinya sila baca betul2 dan pahami sungguh2…masa aku buat kek ni maleh nak tulis dlm kertas or print out (kes printer x de ink) so kejab2 masuk bilik tgk semula..mujur le bilik tu dkt ngan dapur…. Lappy x de pc je yg ade..x kan nak angkut pc letak kat meja mkn lak…hahahh…kecapekan aku ulang alik..so jgn tiru stail aku…buat le cara yg paling berhemah…



Resepi ni aku copy paste je dari blog Kak ROSSA..kes maleh taip semula..jgn wisau sebab aku dah mintak ijin sama tuan yg empunya..so boleh try n cube (sama lah tu) hehehe…betul kata kak ros..yg paling best time nak buh dlm loyang pembakar tuh..main2 dgn kaler hak berbagai tuh..my dot pun teruja sama..

 










KEK KARAMEL
Resepi @  sumber Blog Dari Duniaku@KakRossa

Bahan Karamel dan cara nak buat
Gula Hangus
2 sudu makan gula.
Letakkan dalam loyang yang nak bako kek . Saiz yg dicadangkan saiz 8".
Masak kat atas dapur dgn api yg perlahan sampei gula tu cair dan tuko kaler perang kehitaman.
Pastu tutup api dan biokan la gula hangus tu sejuk...ketepikan..

Karamel

  • 1/2 tin susu cair
  • 70g gula kastor
  • 3 biji kuning telur
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara2

  1. Masukkan gula dalam susu dan kacau hingga gula hancus
  2. gaul lemah lembut kuning telur dengan esen vanila
  3. Bila masing2 dah mesra dgn pasangan masing masing satukan la mereka.
  4. Tapis  kedalam gula hangus yang dah sejuk tu...ketepikan seketika..
Bahan Adunan Kek


  • 70 gm gula kastor
  • 135 ml air
  • 45 ml minyak masak
  • 3 biji kuning telur
  • 140 gm tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking Powder*

Cara2

  1. Campurkan bahan bertanda* dan ayak.
  2. Campukan kuning telur, air dan minyak.pastukan pukul sampai la sebati dan tuko kaler warna putih.aka gebusss gitu..
  3. Lepas tu baru masukkan gula dan pukul lagi dan lagi dan lagi sampai adunan mengembang or naik  skali ganda dari memula tu..
  4. Dah naik skali ganda masukkan sedikit demi sedikit tepung dan baking powder yg dah diayak tu menggunakan spatula or senduk kayu.Spatula la senang sebab nak campur adunan ni secara kaup balik.
Merinque


  • 6 biji telur putih
  • 70 gm gula castor
  • 1 sudu teh cream of tar tar

Cara2

  1. Pukul putih telur sampai berbuih banyakkkk dan nampak ala2 gebu. sgala peralatan kena kering ye..tak mau ada basah.pastu putih telur tu tak bercampur ngan kuning telur.
  2. Bila dah berbuih halus masukkan la gula dan cream of tar tar tu. pukul dgn speed yg laju sampai la adunan ni kental. Maknanya kalo tuang pun tak mau jatuh..
  3. Bila dan kental masukkan 1/3 dulu merinque ni ke dalan adunan kek tadi.Gaul perlahan dengan lemah lembut..sama..guna kaedah kaup balik gitu..sampai la adunan dah sebati mesra.
  4. masukkan lagi baki merinque dan ulangi cara yg sama..kaup balik dengan perlahan dan lemah lembut..
  5. Dah setel bahagikan la  kepada beberape bahagian, ikut bape kaler kowang nak letak.
  6. Bila dah buh kaler letak la kat karamel yg kowang ketepikan tadi...
  7. Cara nak letak kek tu selang seli la macam buat kek marbel...
  8. Memula buh 3 senduk kaler pertama, pastu 3 senduk kaler kedua, pastu 3 senduk kaler ketiga...ulangi step ni sampai la 3/4 adunan.
  9. Pastukan kurangkan jadi dua senduk setiap kaler...pastu 1 senduk je...sampai la adunan habis buh kat loyang tu..



Bakar Kek Kaedah Steam Bath
Panaskan oven 170'c. pastu kate cekgu aku mesti guna 160'c. so dah masuk kek baru aku tukar kan suhu folow cekgu. Kaedah steam bath ni yg buh air dalam loyang lain, loyang kek tu letak dalam loyng ada air then bako.Seeloknya boh air panas terus..Nasihat Kak Ros guna api bawah je (kata cekgu juga)
dan bakor selama 1 jam..


Memang agak payah jugak wat kek ni..tapi sedap..hummmm..walau bagaimanapun bile dah siap masak tu hasil yg pertama aku ni x de lah semarbeless hak kak ros…den akan cuba lagi next time yer…cop2..sebenarnyer aku memang x pernah rasa kek ni, so bagi aku jadi lah kut kek aku..janji aku follow step yg betul.*__^...

So, jgn lupa ye pada sesapa yg nak cuba wat kek ni boleh terus pegi SINI untuk lebih detail lagi..
Ok babai dulu n sampai jumpa lagi…Muuaahhhh…

Kabare ..???

Assalamualaikum n Selamat sejahtera…

Hmmm….lama jugak x ntry pape…line mxs bb memang x bewape bagus la kat area umah ni…bile nak layan tenet je mesti kena besabo bebanyak…tapi bukan sume line kot..hanya aku je kot sebab pakai mxs bb…kalau guna yg lain ok kot..tak tau le pulak..

Ape kabar le kawan2 dan sume yg baca entry aku ni ye..mesti sihatkan..kalau x sihat x dpt layan tenetkan..

Arini my dot x g sekola keb…sek agama belah pg td pegi dgn muka masam mencuka…sakit pewut plus nak muntah (tapi belum kuar lagi) dan sume pun rasa x sedap dlm pewut dia katanya..soh makan pun x leh nak masuk dah..hmmm nak grrr….grrr .. lelebih pun bukan boleh nak ubah dah kehendak yg x mo g sekola tu..adoiii…dah le minggu depan nak peksa akhir tawun dah..siap janji tu yg nak study lebih2 sambil tahan sakit pewut..boleh ke gitu..sabo jelah…anak oh anak..seb baik sowang yg nak dilayan…

Yg mak nyer pulak sambil entry ni, dapur lum berasap lagi..tambah2 lagi tghari ni just layan nasi goreng je…nampaknyer tunggu ptg le baru sedia nak bersilat kat dapur sambil tunggu en hubby balik koje..

K la..kita babai lu yer…sampai jumpa lagi…muuaahhhh…

Tuesday, 6 September 2011

Solok Lada

Assalamualaikum sume....

  Dah lebih seminggu kita berhari raya..maka dengan rasminya  sessi lepas raya pun bermula dimana anak kembali ke sekolah, en hubby kembali bekerja n also puan ibu kembali dgn rutin harian x lain dan x bukan adalah masak mencuci kemas dan yg seangkatan dengannya serta diselang selikan dgn acara guling-guling, golek-golek dikala berkesempatan...kalau nak diceritakan rasanya bergelar puan ibu @ surirumah ni rasa mcm penat sesangat..sebabnya dr celik mata sampai time tdo di waktu mlm, x habis2 keje kena buat. walau x de sape yg wat sepah tapi tetap ada juga yg kena buat. aku pun x paham..keje ape yg byk sgt nak dibuat tu aku pun x tau. yg pasti ada je..tapi kalau wat2 pejam mata n wat x tau je boleh jugak....x sape pun nak marah..umah sendirik kannnn...

  Tu belum lagik acara terjah menerjah ke rumah jiran tetangga. almaklum le..musim raya..sibuk akan bertambah..timetable puan ibu pun akan secara rasmi jadi lintang pukang sikit. ape nak kata..dah cenggitu lumrahnya..grrr..grrr..pada diri sendiri sebab x berapa tau nak manage..

  Dalam pada sibuk2, yg satu ni maintain suka buat.dlm breket kalau cukup bebahan..iaitu acara masak2..heheheh..kali ni nak citer pasal solok lada..pemes kat negeri kelahiran en hubby...aritu dah citer pasal nasi kerabu, so, ini time dia punya kawan karib pulak....

  Nak dijadikan cerita, wat solok ni dah dua kali dlm masa terdekat ni. sebelum raya n lepas raya punyer versen. sebelum raya dah pasti guna cili sini. warna hijau kemain...x pe janji sedap..

Dah siap untuk di masak..perlu diingat. ini version sebelum raya. pas raya x dan ambik gambor.
  Sepatutnya x yah le guna hak merah nyale tu. tapi dah kehabisan yg hijau maka dibolehkan aje. kita buat dia. yg makan pun kite so, sukati akule nak boh kaler ape pun. kalau ada sesapa nak buat, cari cili yg kaler hijo je. sebab yg merah tu pedas sgt nanti.  kalau tahan x pe..boleh derhaka kata kak rosmaizani. jadi kiranya aku pun menderhaka jugak sebab tok guru dulu kata cari cili hajo..hahahah..x pele..tok guru x marah pun. dia tak tau. duduk nun jauh kat kg...

Susah nak jumpa cili macam ni kat Selangor.
  Kalau yg lepas raya punya versi, pastilah guna cili dr kg. ianya berwarna putih sikit seakan kekuning. ini gambar ambik dr en google. so, just nak bagitau cenggini le beza antara kedua2 cili yg digunakan. cuma bagi aku perbezaan rasa mestilah ada dan yg paling ketara adalah kepedasannya. dua2 pun sodap..
Aku buat pun sebab mamak n nenek ada kat umah dan alang2 mamak kate nak belajar buat. so, mamak pun tolonglah aku sambil belajar. Kesimpulan yg mamak bagi kat aku adalah...leceh jugak buatnyer..x de le aku nak buat pasni sensorang..katanya..alahai mamak...

Kepada sesapa yg nak mencuba bolehlah follow resepi kat bawah ni. ..TQ banyak2 to Kak long Zainon aka Che Bidah yg mengajar aku suatu masa dulu...

 Resepi - SOLOK LADA










Bahan-bahannya 
  • Cili hijau
  • Kelapa parut. cari yg muda sikit. kalau tua x sedap
  • Ikan sardin atau kembong (aku guna sardin sebab lebis manis isinya)
  • Bawang merah
  • Lada hitam
  • Halia
  • Garam
  • Gula
  • Ajinomoto (kalau suka)
  • Santan
Cara-cara
   Cili dibersihkan dan dibelah tengah. jgn buang isi dlmnya. Ikan dibersihkan lalu ambil isinya sahaja. Tumbuk kelapa ketepikan. Tumbuk bawang merah, halia, garam, gula dan pak aji. dah lumat, masukkan ikan yg telah dibuang tulang tadi. tumbuk lagi sampai lumat atau sebati. Setelah itu campurkan dengan kelapa yg telah ditumbuk mula2 tadi. gaulkan sampai sebati dan melekat atau mesra kata org belah kg en hubby aku. Kemudian bolehlah sumbatkan dlm cili yg telah dibelah tadi.
Susun dlm periuk kemudian tuang santan. Jgn byk sangat. follow cam gambar tu je ye. bubuh sikit lagi garam dlm santan tu. masak atas api sederhana aje. Jgn lama sgt nanti hancur.




Itu ajelah cara2nyer. senangkan..selamat mencuba kepada sesapa yg terliur tu..pastu boleh kawinkan solok ngan nasi kerabu cam gambor ni. cop2..jgn lupa buat tumisnya...


Ini projek sebelum raya...tq pada para pembeli yg budiman...
Sampai jumpa lagi...wassallam...muahhh

Wednesday, 31 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum semua...

Raya ke2 dah arini..tapi x terlewat lagikan nak ucapkan selamat hari raya, salam aidilfitri pada sume kengkawan...best tak raya korang tahun ni??? mesti bestkan....

Hari ni aku akan bertolak balik kg kat k'tan...bangun subuh tadi tekezut sebab hujan lebat sgt kat kole selangor ni..aduh..ngeluh jap..sebab teringat jauh nyer perjlanan yg bakal kitorang tempuh jap lagi...citer pasal blk kg k'tan ni yg pasti besanya kitorang mesti balik siang. jarang sekali balik mlm. kalau adapun incase emergency balik terkezut-terkezut je...setengah orang x suka balik siang katanya panas, lagi satu dah buang 1 hari. tapi kitorang x kisah pun. lagi aku suka sebab boleh lihat memacam sebab terang. yg penting en hubby aku pun x kisah....hahahahh..itu yg penting sebab kg dia..hehehheh..

Dlm sejuk2 pagi ni rasa malas je...cam nak sambung tdo je..letih semalam x hjilang lagi.tapi en hubby asyik lah dok tanyer nak bertolak kul bape ni...aduyaiiii....aku bukan x suka blk sane..suke sesangat....tapi semenjak my mertua dah x de since 3 x raya ni, kemeriahan beraya kat sane dah x de..bile balik kitorang rasa sunyi sgt..x de sape dah kat umah tu, balik hanya tuk jumpa adik beradik..tapi adik beradik pun ada mentua memasing n ada yg dok umah sendiri...so, sape yg ada???? bebalik kitorang tiga beranak gak dr sampai hingga balik semula...tu yg sedih tu...mekkk...rindunya...Alfatihah tuk arwah mek Fatimah bt. Omar dan cek Yaacob b. Putih...rindunya pada saat arwah mek masih ada....

Semlm lepas sembahyang raya, kami satu keluarga (family aku x besar, sekitar 13 org plus anak buah) dah berkunjung ke rumah nenek belah abah kat kg gajah, perak dan belah mak kat sg besar, s'ngor. memula ingat nak pegi sg besar je dan x mo ikut abah g perak..cakap kat mamak " bolehtak kalau x ikut mamak balik perak?" mamak jawab "boleh je..tapi nenek tu dah bengkak2"..aduyaii...x tahan tul dgr statement camtu...dedua nenek pun dah dihujung tanduk je...dedua pun jugak dah tinggal sorang. sedih tul bile sampai umah nenek. yang sg besar menyapu sampah sambil mengesot...yg kg gajah pulak dah x boleh jalan..dok atas kusi je. badan pulak dah smbap sangat...tapi nampak sgt derang berdua sgt gembira bile kami sampai...
Ya Allah..berikan lah kesihatan yg baik untuk meraka berdua..Amin.

Oklah..tinggal dulu sume..x dan nak sambung..en hubby dah panggil..SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN. muahhhh









Monday, 22 August 2011

Nasi Kerabu with Ikan Bakar Kuah Percik

Assalamualaikum n selamat menjalani ibadah puasa..

x lama lagi dah nak raya. rasa sedih nak meninggalkan Ramadhan yg pebuh keberkatan ini....

Dah 3 ari mxs bband aku ni rupa hampeh..sakit tul ati aku..bila bukak baik pagi ke, petang ke walau mlm sekalipun mmg hampeh. ni aku try bukak subuh sapie lak..agak hampeh jugak le memula..siap aku nya pc naik bengong jap tadi...aduhhhh...memang kena bersabar tahap gaban tul lah...

Camane puase korang sume..byk ke memborong kat pasar ramadhan setiap petang???..bagi aku tahun ni adalah yg paling bagus diantara tahun2 lain semasa bulan puasa. sebab baru 3 kali aku g jengah pasar ramadhan. selebihnya masakkkkkk.....jimat belanja bebbbb...kat area sini yg aku dah dgr, ada yg meninggal lepas mkn ABC n otak2, lagi bebudak Asnaf siap dlm 10 org keracunan makanan yg mnyebabkan pegawai kesihatan dtg periksa semua premis baik gerai maupun kedai mkn...haduiiii...lagi takut nak beli...

haa...yg nak citer sebenarnya pasal juadah buka pose ptg semlm...nasi kerabu berlauk ikan bakar n sotong goreng tpg. alamak gmbar sotong lupa snap...kalau x nasi pun x snap. inipun sebenarnya nak bagi jiran sebelah. siap boh dlm pinggan sekali kuar dah x de keta. bila masa lah derang ni kuar..sabar jelah.. dari nak bagi en sham tukar en san je yg mkn...hahahah..

camane leh jadi nasi kerabu ye???

Nasi kerabu

Gini, en hubby ada minta suh buat ikan bakar kuah percik versi kg dia dr hari jumahat lagi sebab ada byk nyor kat luar tuh..tapi eku agak mls sket haritu..minta tangguh..pagi sabtu siap perli lagi.."sedap ye ikan bkr semlm"..jiwa kacau tul aku..kemalasan melanda lagi sabtu tu..bukan ape. lori ikan x dtg pastu aku lak mls nak merempit di bawah sinar matahari yg membahang tu...

so, pagi semlm beli ikan kat pasar dan aku x de xcuse nak escape lagi...alang2 buat kuah percik aka tumis (kata en hubby nama org kg dia panggil kuah tu) aku pun buat sekali nasi kerabu versi aku. agk rumit tapi ok lah...







NASI KERABU plus IKAN BAKAR KUAH PERCIK


Bahan2 n cara2nya


1. Nasi aku guna je star brand warna biru sebab sumba (pun org kg en hubby panggil) x de, dah lama x balik kg dan x beli..

2. Sambal kelapa - agak2 lah ye nak buat byk mane. aku wat sikit je..sekor ikan kembong bersaiz rm 12 sekg
  • kelapa goreng tanpa myk mcm nak wat kerisik tu. tapi jgn sampai hitam. kekuningan gitu. dah masak ramas kasi hancur sikit. baru sedap. kalau kasar x sedap.
  • ikan kembong rebus ambil isinya dan tumbuk
  • tumbuk bawang merah, serai dan halia
  • campurkan kesemua bhn dan jgn lupa boh garam, sedikit gula dan pak aji.
3. Sayur aka ulam-ulaman
  • timun, kacang panjang, kubis...tapi selalunya derang buh serai, taugeh..(aku x buh sebab x de. serai pun beli beberapa btg je)..boleh lahh...
4. sambal aka air lada - tumbuk atau blend cili api, garam, gula dan cuka..

5. budu diperahkan limau nipis

6. Ikan bakar n kuah percik (tumis)
  • Ikan dibersihkan mcm biasa dan makeupkan dia ngan garam kunyit pastu bakor.
  • kuah percik pulak
  • masak atas api santan kelapa (aku guna 2 biji)
  • blend atau tumbuk (agak2 lah ye byk mane) bawang merah (aku guna bwg besar), bawang putih, serai dan halia. pastu campur dlm santan yg dimsk tu. kalau ikutkan kuahnya warna putih tapi aku campur cili giling sikit. x mo pun x pe. masak sampai pecah minyak. jgn lupa buh garam dan gula sikit.
  • bila ikan dah msk, bubuh kuah tu atas ikan dan bakar lagi. so kena bakar ikan dlm kuali leper je la. lepas sebelah, sebelah pulak agar kuah tu meresap dlm ikan. masa menghidang tuangkan kuah selebihnya pulak....
Ini gambar lama..aku buh cili byk mau kasi pedas sket...
tu je bebahan nyer...mkn dgn keropok goreng..ada org mkn dgn telur masin atau daging goreng or bakar..lagi sedap buat solok lada...tapi x sempat semlm..lain kali pulak...
sampai jumpa lagi...x sempat nak taip pnjang2...en hubby dah blk msjid dan keje aku pun dah nak mula...kejut anak g sekola...wassallam...muaaahhhhh....

Friday, 19 August 2011

Indo Pek @ ASTRO...

Assalamualaikum n Selamat berpuasa..


Nak citer pasal ape yer??? hah pasal citer Indon dlm tv.. ramai org x suka kerana seolah2 mengagungkan mereka. tapi aku suke. bukan sumelah..sebilangan je. ape lagi yg nak dibuat bila ada waktu2 terluang..ngadap tv lah ye dak. ce tanya para ibu2 yg lain. mesti jawapan sama cam aku.


Aritu ada promo Indo pek di Astro selama sebulan siaran free. aku pun try test le nak tgk citer ape yg best. bila dah tgk rasa seronok pulak especially saluran bintang yg menayangkan sinetron Ketika Cinta Bertasbih Special Ramadhan.


Bagi aku, citer ni lain sikit dr citer indon yg biase aku tgk. disamping ayat2 yg digunakan serta intonasinya, sungguh membuatkan aku suka dan suka sgt pada citer nih. dia main pukul 5.30 ptg waktu anak aku kuar dr sekolah. maka skrg setiap hari aku akan miss 15 minit citer ni. dah sampai umah aku akan duduk mcm kena gam depan tv sampai 6.30 ptg. Lepas habis citer ni baru aku akan bersilat semula di dapur. walhal citer tu x de ape yg istimewa pun hanyalah citer yg berunsurkan keislaman, x de pegang2 walaupun melakonkan watak sebagai suami isteri, aku jadi tertanya2 kenapa citer melayu kita walau cerita tentang islam tapi tetap ada acara pegang2..


Dek kerana aku terpesona dgn citer nih, aku pun melanggan lah pakej indo pek ini. betul ke tidak ye tindakan aku nih. Entah lah...sok2 dah habis citer ni aku potong le balik..harap en hubby x marah..yg pasti en hubby pun dah hapal nawa watak dlm citer nih (sebab kekadang dia pon layan sama)...


Sampai jumpa lagi...wassallam...Muaahh



Langsir Baru

Assalamualaikum dan selamat berpuasa....
Diam x diam cepatnyer masa berlalu. Hari ni Insyaallah dah masuk 19 hari kita berpuasa. x lama lagi nak raya. Tapi aku masih x plan nak buat kuih ape dan masih blom soping menyoping tuk baru raya lagi. kalau tuk baju melayu dan baju kurung tu dah lama lah beli. tapi lum siap jahit lagi. bile ye nak soping tu??? En hubby ce tolong jawab sket...

Tu belum kira lagi bila nak kemas umah, cat umah (seb baik en hubby baik aty tawun ni) layan my citarasa. Merah nan meriah wall aku..layannn...nampak gayanyer dek kerana kesibukan aku yg agak melampau..aku kena g beli kuih yg ready made je lah..tapi skrg ni macam org dah x bewape mkn je sekut nih.. ape x nya bila ada yg nak dtg beraya, tepon dulu. kalau dah tepon x kan kita x wat pape kan!. sudahnya sekut raya tetap dok dediam dlm bekas kedap udara yg shantek tu..sian dia.

Cop2..aku sebenarnyer dgn megah nak citer hasil buatan aku sendiri..90%..yg 10% lagi..rahsia..(x baik bongkak)..bukan ape..dah setahun en hubby belikan mesin jahit singer menawan keluarga bahagia..so, nak menyahut slogan singer tu, maka aku pun bertatih la menjahit...cedok ilmu pada jiran sket dan selbihnya mestilah dr my mamak...so, sebenarnya aku bukan nak tukar langsir pun raya tahun ni. tapi tgn ni gatal je nak mencuba. pujuk en hubby beli kain 2 keping kain bunga konon nak kawinkan dgn langsir lama yg kosong. tapi bila balik umah warna x padan lah pulak...camane????

Aku pun minta la jiran aku yg paling baik hati temankan pegi bandar tuk cari pasangan yg sesuai tuk kain aku tu, meredah panas di tghari buta kami merempit..masuk satu kedai ke kedai yg lain. akhir nya itulah yg aku dpt. ok lah..ajak en hubby mesti dia x mo dah.

Bila dah balik aku pun tukar plan x mo buat stail yg aku dah ade. tahun lepas langsir aku pakai cincin so tawun ni aku nak pakaikan tali pulak..alang2 nak tukar langsir biar tuka pattern jugakan...alang2 wall aku merah, so aku terpaksa cari kain warna merah jugak utk tali bebek langsir ku...
Inilah hasilnya...Ok ke Ko???? OK lah kan..ce upah org..bape nak kena byr upahnya pulak..seb baik wat sendiri..jimat.....


Alhamdulillah, setelah berpenat lelah selama seminggu di subuh yg hening dlm keterpaksaan (x mo sebab dia nak tdo) en hubby yg baru pulang dr masjid menurunkan langsir lama dan tlg gantung yg baru nih...br ada semangt sket aku nak raya...hoyeee...

So, lepas siap langsir nampaknya aku terpaksa menyambung kembali menjahit baju yg tertangguh lagi sepsg di samping menyembat yg mane belum...sampai ketemu lagi...Wassallam...Muahhh

Monday, 11 July 2011

Donut Gulung Bersosej...

 Assalamualaikum...

Bertemu lagi...harini x berapa sihat..since smlm dah rasa  lain mcm sgt..sume pun serba x kena..smlm pg lawat kak long kat PPUM..dah beransur baik..Alhamdulillah...moga baik adanya. Balik PPUM dlm keta asyik sakit hidung. Pasang aircond salah x psg lagi salah..panas lah pulak...rupanya nak jadi batuk dan selsema...rasa nak tercabut urat, anak tekak dan segalle bagai yg seangkatan dgnnya bila terbersin...aduhaiii...

Bangun pagi tadi usaha jugak buat puteri ayu cam besa lah...pastu teringat smlm ada beli sosej..nak buat sarapan apa ye pagi ni...hmmm..dlm pada x larat tu buat jugaklah demi en hubby dan anakanda tersinta...
Apa nama kuih ni aku mmg x hingat. malah sampai skrg aku tetap x dpt namanya..so, aku belasah nama Donut Gulung Bersosej..bolehlah tu...

Lepas dibentuk tunggu dia naik..
   Lepas kejut anakanda g mandi, aku pun layan le tpg tuk buat doh.
X buat bnyk sebab takut x jadi..uli dan uli lagi pastu biarkan kejap..
masa biar kan tuh aku p layan gosok baju sekolah anak jap.
siap gosok layan tepung balik....hahh..tu le hasilnya...cam siput je aku tgk..
Siput pun siputlah..x kisah..




lepas 10 minit baru goreng..so, inilah hasilnya..x berapa cantik sgt..sian aku..Jgn kuciwa..sekurang-kurangnya aku mencuba...mmg x pernah buat..pes time jugak..

Ada besar dan ada yg kecik..

Bila time nak mkn baru letak sos dan mayonis..cantik sikit kot bila dah dimakeup kan...hahahah
Hasil tgn gya..deco jer lah..
 Yg ni pulak anakanda punyer version. dia boh sendirik itu mayonis..sesuka hati dia je..x pe yg penting dia mkn jgn dibuang....layan je lah..

Nak resepi..???
Boleh aje..try lah yer..

Donut gulung bersosej (suka ati aku je bagi nama)
  • 2 st mauripan kering
  • 1/2 cwn air suam
  • 2 st gula
  • 1 biji telur
  • Tpg gandum 
  • 2 btg sosej

Cara2
  • Campur mauripan, air suam, telor dan gula. kacau kan sebentar (ngan sudu je).
  • Masuk tepung pastu uli. masuk sikit2 kang terlebih keras lah pulak. 
  • Uli sampai doh lembut pastu biarkan dlm 10 minit.
  • Sosej dibelah 4. pastu bahagi pulak 2. so, sebatang boleh dapat 8 pcs ( jimatkan!! kalau org jual kuih tu x payah guna byk2 sosej)
  • Sapu tpg pada tgn (kalau x kang doh melekat kat tgn) ambil doh pastu gulungkan memanjang.
  • Balut jelah pada sosej tu.
  • Tunggu pulak 10 minit, baru goreng.
  • Time nak mkn boleh bubuh gula ising macam donut biase tu atau bubuh sos dan mayonis mcm aku..

Senang kan..selamat mencuba....muahhh..

Friday, 8 July 2011

Kek Durian

Assalamualaikum...

Cekodok ke kek, cekodok atau kek.....
Dari mlm tadi asyik berlegar je 2 mende tu....
Pagi ni dpt keputusan...YESSSS...mesti buat..nak buat dan dah buat...
Hasilnya lepas dok banyak memikir...
Cerita bab kek durian nih, aku mmg x pernah buat..tapi nak try jugak yg penting x mo resepi yg byk bahan dan memcm segalle yg aku pun kekadang x kenal bebahan tuh.. almaklum baru berkenalan ngan resepi kuih muih setelah bertahun dolu asyik beli je taunya...
Aku just try guna resepi kek pisang cuma tukarkan pisang to durian...tapi mesti ada resepi yg lebih sedap,  lembut, gebu dan dan seangkatan dgn nyakan...
tak pe lah yg penting aku cuba..sedap x sedap aku jugak yg mkn dan lagi yg pasti en hubby yg kena habiskan..hahahah..sian en hubby..selalu kena paksa mkn trial edition..
Nak harap my doter, x de siornyer...payah tul nak suh dia cuba sesuatu yg baru kuar dari dapur ibu dia nih...

Kek aku ni x lembap tapi dia supe cam kek pisang cuma rasa je lain. kan dah kata guna resepi kek pisang...kan..kan..


x berani nak wat byk2 takut x sedap dan x jadi so aku kurgkan kuantiti bhn. so, inilah bhn2nya...

Kek Durian

  • 1 biji telor
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 st baking powder
  • 1/2 st soda bikarbonat
  • 1/2 cawan minyak
  • 1/2 cawan durian

Cara2 membuatnya

  • Pukul telor dan gula sampai kembang dgn kelajuan yg maksimum
  • kurangkan kelajuan, then masukkan kesemua bahan.
  • kacau rata,
  • panaskan oven, gris loyang ngan minyak
  • bakar kek dlm 45 minit.
Sesiapa yg nak cuba, silakan....bagi aku, hasil aku ni boleh la....(sape lagi nak puji kalau x diri sendiri) hahahah.....

Monday, 4 July 2011

Kak Long....

Assalamualaikum..

   Hari ni aku punya mood x berape nak stabil coz hati always berdebar nak tunggu berita dari kazen. Kak Long masuk ICU..itulah pointnya..my kazen yg sulung perempuan..semua family belah mak aku mmg panggil dia kak long n also agak rapat juga coz dulu (long2 ago) sesama dok kat umah nenek at Parit 4 Sg. Besar..
Sekolah sesama..kngan yg paling aku ingat masa aku drjh 1 dan kak long ting bape ntah..dia bawa aku g sek kat parit 1 naik basikal subuh sapie..masa langgar akar pokok aku jatuh tapi kak long x sedar yg aku dah tertinggal atas tanh..sian aku....tu belum lagi kenangan aku tidur umah dia same ngan kak ngah n kak cik..

   Alahai kak long...apelah sebenarnya yg menimpa...ptg smlm jatuh then x sedarkan diri then masuk emergency then tgh mlm tadi tolak masuk ICU pulak....sampai pagi ni masih belum sedarkan diri @ koma...

  Ya Allah Ya Tuhan ku, Engkaulah yg Maha Kuasa, Maha Agung dan Maha Besar...Engkau jua yg Maha Mengetahui apa yg Engkau kehendaki...ringankanlah penderitaan sepupu ku itu. Hamba mohon padaMu Ya Allah..
Amin..Amin Ya Rabbal alamin...

Thursday, 16 June 2011

G ganu kite

  Assalamualaikum ..... ni gambar2 masa g Ganu antar dinda masuk UITM...
Jalan utk sampai ke kampus Dungun tu menyusur pantai...indahnya pemandangan ciptaan Allah yg maha esa..


Dah dpt bilik..nah...senyum sampai ke telinga...
Dalam perjalanan ke Ganu, Athirah muntah setambun..benti kat mane tak hingat..yg pasti dah tgh malam..


Lepas hantar ain, lajak ke kelulut jap utk menikmati kopok lekor.....ngan air kelapa...sedapnyer x tau nak kata..
Sebelum balik s'ngor, dan lagi bwk anak2 mandi kat pantai kemasik...pun cantekkk sgt..

Saturday, 11 June 2011

Mona's Rie in da house: Hari ibu tuk my Mamak...

Mona's Rie in da house: Hari ibu tuk my Mamak...: " Assalamualaikum... Ape nak tulis yer...dah lama tak update..sebenarnya byk yg berlaku, dilakukan, terjadi n also dijadika..."

Hari ibu tuk my Mamak...

                Assalamualaikum...
  Ape nak tulis yer...dah lama tak update..sebenarnya byk yg berlaku, dilakukan, terjadi n also dijadikan...
tapi ntah x tau nak type mula dr yg mane...
Apa yang pasti skrg ni memang buzy betul setiap hujung minggu..kalau x blk kg, g tmpat lain..maknanya
x de kat umah le...penat toksah citer le..kain baju pun kuar masuk dr beg..

  k le..nak citer aktiviti sepanjang bulan Mei yg dah lepas ..
pesanan penaja..kalau nak teruskan bacaan n tatapan mata silakan selanjutnya..
kalau x mo nak wat camne yer dak..maknanya citer x menarik lah tu...hahahha

         Memula kisah sambutan hari ibu...minggu pertama bulan mei
haaa nile ibu kita..Puan Jamaliah

   Nak citer sket...Org selalu panggil mak, ibu, mama atau umi .
Tapi kami adik brdik sume panggil mamak..tak tau dtg dr mana pktaan tu.
biarlah lain sket dr org lain. Agaknya dolu2 nak panggil mama tapi
dek kerana kami ni org banjar yg x leh buang huruf k tu, tu yg jadi mamak.

Malu2 je nak potong pulut kuning tu..jgn le malu mak...penat along wat tu..pes time kukus pulut..Alhamdulillah..tapi x pandai nak deco..ahak..janji leh mkn..

Yg ni lak ahli sekongkolan ngah bakor ayam..deme berdua le yg menolong menjayakan acara ni..tukang perap ayam, sediakan sosej n bancuh air..sebab yg lain nya import dari klang...oppss lupalak...juga sambal kerang n ikan bilis..jgn mare dinda walaupun kanda tau mamak yg msk tu..(dlm terpaksa mamak msk juga) hahahah

 
  En hubby pun enteprem gak bakor ayam....


Bukan byk pun menunya..nasi lemak, bihun goreng, sambal udang, kerang n ikan bilis, agar2 (sampai habis majlis x potong sebab dok dlm fridge) lupa lah tu..bubur jagung (ehem2..besan mak yg bawak..sedap tq..tq)
buah tembikai n air sirap aiskrim soda...tapi sume pun x ambik gambor..x sempat..dah lapor sgt..
Ni lah gaye ketika menikmatinya...layan sampai x leh nak masuk dah...x cover line lansung...k lah tu sume pun adik beradik je..pedulik hape....


yg ni lak namanya Nur Athirah Qistina...kami panggil Tya or Tira..anak buah 1st aku..dan yg paling penting of coz pertama gak panggil aku mak long...Mak long cayang tya....
kepedasan..pedas sgt ke...siannya....

pe pun kitorang enjoy ngan majlis yg x seberapa tuh... kita sambung majlis lain pulak kat part 2 yer..
babaiiii...

Tuesday, 7 June 2011

Kemensah@zul chalet .....jln2 ...


 Assalamualaikum

  Dah lama sbnarnya hajat nak try g Kemensah ni pulak..sebab selalu tgk kat tv mcm best je air dia...sblum ni dah penah usha tapi cam x best je sebab ada buat keje pembinaan kat atas tu yg mnyebabkan airnya brwarna teh susu...tapi bila pegi time ni ok pulak... pegi pun mmg x plan..kebetulan lalu terus singgah. pegi dlm pertengahan bulan April ritu..

   Kebetulan hari yg kitorang pegi mmg panas sesgt...sampai2 je derang pun terjun le..lagi kebetulan pulak, chalet yg kitorg sewa tu atas air tu lah..pe lagi layanz terus le mandi..
Nak citer pasal chalet tu, sume chalet ada 6 ke 7 ye (yg ni x hingat sgt) harga tuk sewa hari (pagi smpai ptg) rm35. Kalau nak bmlm rm60. x de ape pun dlm tu. cuma ada tilam n bantal je. kipas siang x de. mlm leh mintak. tapi kami x bermalam pun. sampai dah kul 5 ptg so kitorang guna dlm 2 jam aje.. pengusaha tu pulak baik ati dia kata x yah bayar le sebab kejap sgt...orait lah tu...(pssst..dia dah kaya sbb sblum kitorang tu dah ada yg sewa chalet dia wat kem motivasi)...

Aksi terlampau 2 sepupu ni...mcm berani..tapi berani2 takut...2 2 pun pantang nampak air..pasti mengelejat nak masuk air...bila suh naik..emmm mcm2 alasan derang..pendek kata selagi x puas x kan naik atas...tu lah Gya dan Tya...


Ni lak kat beranda chalet..bwh tempat duduk tu air..kalau le roboh alamat terus masuk kat air tu...kenapalah adinda buruk laku mkn ngan tgn kiri tu...??? sabar jelah..

Ok...sume babai dulu....jumpa lagi ye......

Thursday, 5 May 2011

Makanan Sunah

  Kesempunaan Rasullullah SAW sebagai kekasih Allah tiada tolok bandingnya. Selain menjaga kebersihan, Rasullullah SAW makan makanan seimbang, makan perlahan-lahan, sederhana dan berkongsi makan. Jom, kita lihat jenis dan khasiat makanan sunah Rasullullah SAW ini...

KURMA
    Setiap kali masuk waktu Duha, Rasullullah SAW selalu makan tujuh biji kurma ajwa' untuk menghindari keracunan. Ketika seorang wanita Yahudi meletakkan racun dalam makanan Rasullah SAW ketika perang Khaibar, bisa racun itu kembali tawar oleh zat-zat terkandung dalam kurma. Oleh sebab itu, Rasullah SAW mengibaratkan orang yang rumahnya tiada kurma sebagai orang miskin.

Khasiat dan kelebihan kurma :
  • Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat."
  • Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)." 
  • Abu Abdillah a.s. berkata: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan sihir." 
  • Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. berkata: "Sesiapa memakan tujuh biji buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada diperutnya akan mati."
  • Sayidina Ali r.a. meriwayatkan: "Sesiapa yang memakan tujuh biji buah tamar setiap hari, ia akan membunuh semua kuman di dalam badannya."      
KISMIS
    Kismis adalah buah angggur yang telah dikeringkan terlebih dahulu. Kismis membekalkan vitamin dan mineral yang penting kepada tubuh badan seperti zat besi, potasium, magnesium, kalsium dan vitamin B1, B3 serta B6 untuk pembinaan darah bagi pengangkutan oksigen ke otak dan seluruh badan.
    Kismis juga merupakan serat yang baik dan kaya dengan agen antioksidan (antipenuaan). Ia mengandungi fruktosa (sejenis gula ringkas yang asli) yang dapat dihadamkan dengan cepat untuk tenaga segera.

Khasiat dan kelebihan kismis :
  • Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan ditimpa penyakit kecuali kematian."
  • Nabi Muhammad SAW bersabda: " Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih."
  • Imam Ali a.s. berkata: "Sesiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi."
  • Imam Ali a.s. berkata: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa.
MADU
    Madu  kaya dengan gula, sedikit air, vitamin dan mineral penting untuk kesihatan. Selepas subuh, Rasullah SAW memulakan sarapannya dengan segelas air dicampur sesudu madu asli. Jika dilihat dari ilmu kesihatan, madu berfungsi membersihkan lambung, mengaktifkan usus, menyenbuhkan sembelit dan peradangan. 

Khasiat dan kelebihan madu :
  • Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu."
  • Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana ia dapat konsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada."
  • Dari Imam Ali a.s.: "Madu adalah ubat segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menhilangkan lendir dan membersihkan hati.
  • Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s.: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran."



Sumber: Tiru Nabi oleh: Mohd Syafiq Asuh April 2011

    Friday, 29 April 2011

    Mutiara Kata

    Orang yang bahagia itu akan selalu
    menyediakan waktu untuk membaca, kerana membaca itu sumber hikmah;
    menyediakan waktu untuk tertawa, kerana tertawa itu muziknya jiwa;
    menyediakan waktu untuk berfikir, kerana berfikir itu pokok kemajuan;
    menyediakan waktu untuk beramal, kerana beramal itu pangkal kejayaan;
    menyediakan waktu untuk bersenda, kerana bersenda itu akan membuat muda selalu
    dan
    menyediakan waktu untuk beribadat, kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

    Wallahualam..

    Thursday, 28 April 2011

    Aku dan Bukuku



       Aku dan bukuku...hhmmmm...satu peraduan anjuran Alaf21....bergambar dengan buku...pastu e-mail..x susah manapun..try jelah bukan kena kuar modal pun......hahahh menarik sekali....apalagi anak le yg jadi mangsa kena jadi model....boleh ke gini...boleh le...
    Naziha dan novel2 ku - sambil pasang angan2 nak baca novel ibu...

    Tapi sume buku@novel  mesti keluaran alaf21..so, novel aku yg lain tu siang2 aku dah suh dok diam2 dlm lemari..jgn berani2 kuarkan muka..ni jelah rupanya hasil tangkapan aku dari alaf..lumayan jugak...pergh..
    Hasil tangkapan...x banyak lagi rupanya...
    Sebab x berape byk tangkapan, tunggu aku akan tangkap lagi for next karnival...bocor le poket en. hubby..

    So, di atas keterujaan aku menghantar gambar anak dan novel ku itu, inilah hasilnya..
    Hadiah dari Alaf21

     Yang pasti lum bukak plastik lagi..so, maknanya lom bacalah...sayang nak bukak...
    TQ Alaf21...

    Saturday, 16 April 2011

    Kuih Cara Berlauk


    Asslm sume....
    Saje nak cerita..sebenarnyer kuih cara berlauk ni memang my feberet lah senang citer, sume kuih2 yg digoreng dan pedas2 termasuk dlm feberet juga.

    Dedolu mase masih keje penah gak ada yg jual antar kat tempat keje..so kena order lu baru leh dpt..dek kerana keterujaan kat kuih ni melebihi segalanyer, aku mesti order lebih pada org lain..percaya tak..???makan  org je tapi beli sampai 15 biji tapi murah lagi time tu..dolu sepasang jual
    3posen... ce skrg..emmm dpt lagi tak...tak de dpt nyer de...yg ade 5 ketul 2 hinggit..tul tak???

    Pastu lelama org tu x jual dah..jauh katenyer nak ngantor..bermula lah episod kalau nak mkn g cari kat pasar mlm..tapi payah nak jumpa kuih ni..tunggu bulan pose baru senang sket..

    Skrg ni try lah wat sendiri..nak dijadikan citer sebenarnya dah lame beli acuan..bertaun dulu lagi...tapi dok perap kat umah anak sedara..(kes pinjam x pulang)..hahahh..jgn mare ye anak sedara kalau baca statement nih...

    Cara berlauk
    so,  inilah hasilnya...sedap x sedap hanya aku dan family aku je yg dah rasa...tapi, konpom le sedapkan...air tangan sendiri...







    Yg ni pulak mesti pelik kan...hahahha ada ke org buat...ini version anak aku yg tak mo pedas..lauk kuih cara yg aku buat tu agak pedas sket so bila di tambah ngan cheese tu ada lah rasa lain sket..

    Cara berlauk with cheese
    komen dari my doter, very sedap...wallah...dia belasah sampai ayah pun x dan nak rasa...

    x kisah lah janji habis..siap wat bekal bawak g skola...

    apepun....1st trial aku menjadi, aku suka...(syiok sendiri) walau ada yg kata kuih ni senang (bagi derang) tapi tetap mencabar bagi aku yg pes time buat...



    Inilah keje aku skrg sejak jadi full housewife ni...dulu x de ati lansung nak try wat kuih..x minat...skrg dah berminat lak....hurmmm...layan jelah...

    Resepi : Kuih Cara Berlauk

    Bahan-bahan

    • 1 cawan tepung gandum
    • 1 biji telur
    • 2 cawan air
    • 1/2 sdt garam
    • 1sdb minyak
    • sedikit pewarna kuning


    Masuk semua bahan dlm blender dan kasi tekan aje sampai dah sebati dan mesra alam gitu..

    Untuk Lauk

    Bahan-bahan

    • 2 ke 3 ketul isi ayam potong dadu / kecil2
    • 1 biji bwg besar -dadu
    • 2 ulas bawang putih - cincang
    • 1 biji kentang - dadu
    • 2 sdb rempah kari
    • minyak untuk menumis
    • garam, gula dan aji untuk keseimbangan rasa


    Masak seperti masak kari / inti karipap. masak sehingga kuahnya kering.

    CARA2

    1. Panaskan acuan atas dapur dgn api kecik. sapu sedikit minyak.
    2. Tuang adunan dlm acuan tapi jgn penuh sgt.
    3. Tutup acuan dengan tutup periuk. biar seketika.
    4. Bila cara dah masak 1/3 bahagian, letakkan lauk ke dalam cara, pastu bawang goreng, daun sup dan hirisan cili.
    5. Tutup semula dgn tutup periuk dan biar cara masak sempurna.
    6. Sambil intai dengan garfu, tgk sebelah bawah cara dah masak atau belum. 
    7. Kalau dah masak ulang balik langkah seperti mula tadi.


    Selamat mencuba...dan  babai dulu....

    Thursday, 31 March 2011

    Assalamualaikum

    Hai all...
    dah kuar dah...hehehehh...dah lama sebenarnyer dok berkira-kira..nak wat ke tak..???
    Aduhhh..segan nyer takut tak sama cam org lain punyer...

    Tak pe lah..cube jelah...

    Blog yg tak seberapa ni..

    saya budak baru belajar...kalau salah tolonglah kengkawan komen2kan....

    Wassalam...