Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Friday, 18 May 2012

Pulut Tanak n Sambal Tumis Ikan Kering Haruan....marbelesss



Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

  Lama sungguh x hapdetkan...sekali hapdet, berkali-kali tidak...mane x bersawang.dah buang sawang, datang balik..asyik nak mengemas je lah 
jawabnya.

Kali ni nak citer pasal makan pulut ngan sambal ikan kering haruan...perghhhhh...memang marbelesss sungguh la. makan diwaktu pagi pulak tu..Ya ampun..x hingat donia aku makan sensorang..sebab ape????..heheheheh..en hubby x gemar makan pulut ngan sambal or kari segala...kalau nak jugak x yah aku susah2 wat lauk..walopun sedap bagai nak gile or apepun dia akan tetap cari itu sugar jugak...x leh masuk tol tekak aku...sorry en hubby...hahahahha..

Yang sorang lagi ahli tetap dlm rumah ni pulak, memang gemar makan pulut. tapi mesti makan dengan kuah kari..sambal2ni tak main katenyer..memilih betul...tapi sebab ape dia x joint aku?? sebab itu pulut x berwarna kuning daaaa........diulang yer..sebab x berwarna kuning.
macam ni punya org pun adekan!!!!...memang le ade sebab itule my dot...
sabar je aku melayan karenah memasing...

Nak diceritakan terjadinya cerita al-pulut ni adalah, aritu my mamak  abah balik g kat perak tu..wat kebun katenyer..kat mane????...kg teman kat Kg Pengkalan Nibung, Kg Gajah....situle teman skola dulu sampei le tingkatan 3....sempat le lidah teman ni tergeliat nak bercakap bahasa melayu dek kerana lama benor duduk di perak tgh tu...eh panjang pulak citenye...sabarrrr.....

Maka my mamak telah memborong aka beli la tu entah bape kg ikan kering sepat, puyu, tapah, tempakang n also haruan...kenei ke kome dgn nama2 ikan tu..???kalau teman memang kenei bebenor...my mamak bagi le teman sikit yg haruan je la sebab yg lain x berapa byk bilangannya...

kalau nak tau byk ke idak ekor ikan haruan tu, teman balik kole slngor, selalu my mamak goreng wat lauk, pegi bercuti2 mesia pun my mamak bawak sebab tdo homestaykannnn....sampei adik teman tu naik nyampah tgk ikan kering manjang...hehehehehh, so byk ke idok??? byk kan....!!!!

Jadi teman pun ngangkut le balik ke klang..jgn salah paham ye..my mamak bagi tau!!! bukan teman main belasah je.....heheheh..tq le mamak coz selalu bg teman memacam...I love u mamak..

Ini le ikan kering nya..ikan haruan beli di kedai Hj Shadan...dulu mase aku kecik2 mmg muka aku je la pegi kedai tu...

En hubby pandai makan bile digoreng je..x peghonah katenya dibuat macam2..maka teman pun mule nak nunjuk handei...bukan masak apepun..sambei aje...


Tu dia...bile dah siap masak...menarik tak????

Aku masak waktu deme sume x de..almaklum le..suri rumahkan...bile dah siap masak, aku pulak yg terliur..sungguh2 pulak tu...Ya ampun nak meleleh air liur...kalau le ade pulut time ni alangkah sedapnye..peh tu aku ternampak elok je beras pulut dok berehat dlm plastik kat atas table top..puhhh...pucuk dicite ulam mendatang...sambil msk lauk my dot nak balik skola, sempat lagi tanak pulut atas dapur...x sabar sungguh rasanya...


Pulut n sambal tumis ikan kering
 Haaaaa...taraaaaa.......
ni lah hasilnya...sebelum jamah mesti kasi posing dulu sebab nak enterprem dlm blog....
Amacam !!!! terliur tak korang???? kalau x ,
itu masalah korang lah yer sebab yg penting untuk aku memang menyelerakan....g satu memang aku makan sorang je pulut ni...sebab drg memang x nak mkn... lantak korang..sampei 3  x ulang aku nak ngabihkan sepiuk kecik je tau....heheheh
x mkn nasi aku 1 hari sebab dah dapat pulut. nasik jugak kannnnn...heheheh
En hubby balik koje terus mkn nasi berlaukkan ikan ni. sedap katanya. Tak tau le ikhlas ke idak...hehehe



Kata org pulut tu angin, memang betul pun. tapi kalau dah suke, aku belasah aje. pastu bile dtg angin menyerang tanggung je la sendiri...

Korang nak ke resepi sambal tumis ikan kering aku ni??? x pe la, aku letak je la. pada yg nak try tu silakan lah ye....


Resepi : Sambal Tumis Ikan Kering Haruan


Bahan2nya:


  • Beberapa ekor ikan kering. (potong2 dulu) lupa nak ambik gambar selepas potong. kalau x mo masin sgt, please rendam dulu.
  • Cili kering (ikut suka) refer pada byk atau sikit ikan.
  • Bawang besar
  • Bawang putih (jgn byk sgt)
  • Halia
  • Air asam jawa
  • Gula, garam dan paling utama minyak untuk menimis dan goreng ikan
Cara-cara:

Selepas ikan direndam, tos terlebih dahulu. pastu gorengkan. jangan lama sangat. nanti ikan keras sgt. x sedap. yg penting sakit gigi nak gigit. Blend cili kering, bawang besar, halia dan bawang putih. pastu tumis sampai kuar minyak. masa tumis masukkan gula. masuk sikit air dan biarkan sampai kuar minyak semula. pastu baru masuk air asam jawa, garam (sikit je tau. sebab ikan tu kan ikan masin so, jgn nak beriya sgt yer) kang kena drh tinggi pulak....papehal rasa dulu sebelum bubuh. Biarkan lagi sampai agak kering sikit. sambil tu kacau2 la ye. hangit pulak karang. last sekali baru masuk ikan..biar seminit 2...lama sgt ke????ikut le hak memasing kan....dah siap...boleh makan ngan nasi, pulut atau ubi rebus...pergh..marbelessss...

Pulut tu pulak tanak je macam biasa...mesti korang sume dah taukan...
Aku punya cara didihkan air dulu. baru masuk beras pulut yg dibasuh bersih. Air paras2 atau lebih sikit je pada beras pulut. Masuk garam sikit. also tuangkan minyak masak sikit. sikit je tau. biar dia kering, tutup periuk dan kecik kan api..sama macam masak nasik atas dapur gas....

Okeyle korang sume...byk pulak aku menceceh arini...selamat menjamu selera disamping kuarge memasing....dan slamat mencuba pada yg nak mencuba.......bye...n muaaahhhhh....wassallam