Alhamdulillah kita dah masuk hari ketiga dibulan ramadhan tahun 2012 ni.....Salam ramadhan kepada semua rakan2....sebelum pose x dan nak beri ucapan...tapi sama je kan..so selamat menjalani ibadah berpuasa dan sama2lah kita melipat gandakan amalan kita dibulan yg mulia ini...... ari memula dpt pegang pose pastu terus ABC...hehehehe tau sama tau lah yer... dpt pergi solat terawih pun baru sekali...hmmmmm sabar jelah...
x mo citer panjang2 sebab nak tdo awal...(konon)...sok pagi baru nak melayan kemas rumah segala...dah jadi tabiat pulak..Isnin hari yg paling bz sebab sabtu ahad balik kg...
So, jes nak citer pasal apam ni jer...namanya APAM STOBERI gitu...strawberry kata omputih... kalau org lain buat mungkin bubuh filling stoberi..tapi aku x de stok jem stoberi kat umah..yg ado hanya bluberry...jadi boleh gak la pada x de.... sebenarnya apam ni sume same je resepinya macam apam polkadot, angry bird.... cuma beza penampilan je.....
Kejadian apam ni masa nak merewang sambutan majlis tahlil dan bacaan yassin perdana kat taman perumahan aku ni...puasle aku dok pk mendelah nak bawak sok pagi ni...konon maleh nak wat mende yg susah2..dr mlm memikir sok pagi baru dpt jawapan...subuh sapie gi geledah dapur org...akhirnya dapat jugak kat dapur gallery mamamimi dari Ain Rusli dan sumber : Majalah Rasa....
Time buat apam ni x hingat pulak yg perwarna merah dah habis dalam simpanan...belasah je warna pink..tu yg jadi stoberi macam masak layu je..... malu kan x berapa comel.....pastu pulak sebok dok mengaler pink dan hijou terlupa nak tinggal sket untuk dot2 kat luar stobery tu...hmmm sekali lagi belasah je buh warna cengkerat kat warna pink tu...kacau2 tu yg jadi warna cenggitu tu ..... sabarjelah...banyak benor derhaka dari menurut perintah....yg penting sodap dan habis...itu dah buat aku lebih pada gumbira...hahahahah.....
Resepi : Apam Strawberry
Dari dapur : gallery mamamimi
Asal : Ain Rusli
sumber : Majalah Rasa
Bahan-bahannya: |
140 gm tepung gandum |
1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum |
110 gm gula halus |
75 ml susu segar atau susu cair (aku guna susu tepung) |
2 biji telur |
1 sudu kecil ovelette |
1/2 sudu esen vanilla / perisa strawberi |
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing |
Sedikit perwarna hijau - untuk daun |
Sedikit
pewarna merah - untuk strawberi ( aku guna warna pink sebab warna merah dah habis) |
Sedikit pewarna putih - untuk biji strawberi (terderhaka - aku guna warna coklat) |
30 keping mangkuk kertas (aku dpt lebih 30 biji stoberi) |
Langkah-langkahnya: |
1. Pukul telur dan gula halus sehingga kembang |
2.
Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan dengan susu. |
3.
Selepas itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dan gebu |
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna. |
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih. |
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas. |
7.
Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit. |
8.
Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan. |
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak. |
Mudah kan..... selamat mencuba yer kawan2..... babai dan gud nite...wassallam..
Salam kenal.
ReplyDelete1st time singgah dan terus follow.
Akak masukkan blog ni dalam blog list blog akak ye.
wslm...dan salam perkenalan kembali..
ReplyDeleteterima kasih singgah yer kak.
ok no problem...