Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Friday, 26 July 2013

FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND


Assalamualaikum semua teman... wah pepagi lagi GD dah bersiaran dari birai katil ngadap PC sensorang aje... apa khabar semua teman harini??? x jawab kat komen, korang jawab dlm hati jelah ye... harap semua dalam lindungan Allah Yg Maha Esa... Alhamdulillah kita semua masih berpeluang bernafas di bumi yang indah ini.. salam ramadhan ke 16 hari ini..

Entry kedua pasal kukis GD tepek di blog... bukan apa, cuma bangga pada diri sendiri sikit aje... berjaya merealisasikan kukis termahal kot jaman ni... kalau tahun lepas GD start kenal walopun org lain dah kenal dulu, dan yg amat2 mahal regenya sebekas kecil cinonet, maka dgn tekad keazaman yg kuat, tambahan dgn pertolongan rakan2 group di sambal hijau yg begitu rajin mengepos hasil2 mereka maka terhasillah kukis terhebat nih.. hebat ke??? hebat le bagi GD sebab memerlukan modal yg byk tu... patut le mahal...hmmmmm...

Resepinya GD ambil dari blog kak Azlita dan macam biasa GD mintak halal ye sebab kongsikan semula di blog warm-warm nail GD ni.. tapi potongan kukis tu menten x semarbeless kak ita. bak kata en hubby, U kena buat berbelas2 kali baru jd cun cam kak ita tu... huhuhu... kalau cam tu sapa yg nak mkn when I buat byk2 kali bukan I jual pun... 



Kukis ni apa nama sebenarnya ye.. ada yg panggil florentine, ada yg panggil kekacang bakar so GD guna nama omputehnya lah sabit ngan kemewahan regenya... FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND ... sesuaikan ... hahahahaha... memang le sesuai sebab nama tu pun yg kak Ita buh kat kukis dia.. GD jes kopipes aje... jahat kan... babab karang baru tau... 

FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Rujukan : Kak Patmah Aspar 
Rujukan GD : Kak Azlita 

Bahan-bahan:-
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hijau
20 gm bijan hitam GD guna 50gm


Cara-cara:-
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc yg ni GD x ade. so, guna loyang biasa oven punya warna hitam tu aje, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.

Puhhh... sedap u olllsss... kalau mkn krup krap krup krappp.... memang x hingat tinggal balang aje kan.. masih ada serauh lagi bebahannya... nanti-nanti lah GD kerjakan lagi untuk bawa balik kg... sebab my sil yg memperkenalkan kukis ni dulu dan dia juga yg membelikan utk GD last year through opis matenya..

so, sesapa yg lum try boleh try yer...

Wassallam...