Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Thursday, 4 April 2013

Ais Krim - perisa suka ati sendiri....


Assalamualaikum....

Entry yg lepas GD buat Kek coklat lembab (Chocolate Moist Cake) dan sekarang ni GD nak cerita pulak tentang GD try wat eskrim (Ice Cream) pulak... 


Lama dah teringin tapi mengenangkan peti ais rumah GD ni x besar mane jd pendam ajelah hasrat tu. Kebetulan stok semua habis jd masa untuk try test pun bermula.. 


Resepi ni GD dapat dr Roslina Omar salah seorg dari group FB Mai Share Recipe. Alhamdulillah sedap dan thumbs up untuk diri sendiri...  


Resepinya sangat senang dan yg penting x bubuh telor... cuma perlu masuk dan mixer 1 tin susu pekat manis (GD kurangkan sikit), 1 tin susu cair, 4 sdb ovallate dan 2 tin susu air suam... putar kelajuan tinggi 15 ke 20 minit. kemudian bahagikan keberapa bahagian dan bubuh perisa dan pewarna ikut selera masing-masing. GD bubuh perisa keladi warna ungu, perisa stobery warna pink, perisa coklat (coklat emulco warna coklat) dan warna asal GD bubuh perisa vanilla. Masuk dlm tupperware dan bekekan semalaman


Kebetulan kek coklat moist ada lagi, then layankan kombinasi kek dan ais krim....wallahhhhh sehingga licin pinggan... sedapnyer... x terkata... jom reramai kita wat sendiri ye... walaupun x sama macam pasaraya tapi masih ada rupa...hahahhahah...

Sampai jumpa lagi...