Kebetulan haritu en hubby dapat hamper cabutan bertuah mesyuarat agung persatuan penduduk, jadi x payah tangguh lagilah... bukan lama sgt pun prosesnya... maka hasilnya...... jeng...je..jeng..
Dalam cuaca panas memang sangat sedap.. masuk mulut, pastu laju je meluncur ke anak tekak... sesudu...2 sudu.. 3 sudu... dan bersudu- sudu..akhirnya x perasan habis sebelah GD makan... mkn ke mengkedarah...pesanan penaja - harus makan sejuk2... wallah...
PUDING LAICI DANGDUT
By : Kak Hanieliza
Rujukan : Kak Azlita Masam Manis
Bahan-bahan:-
- 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa ( agar-agar tali 28 gm)
- 2 liter air
- 2 cawan gula
- 2 tin laici ~ asingkan air dan buahnya
- 1 tin susu cair
- sedikit sirap (GD tambah)
Cara-cara:-
- Masak agar-agar hingga mendidih.
- Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. Jika guna agar-agar biasa, ( tali) tapis dulu.
- Masukkan air laici dan susu cair. GD blend separuh buah laici bersama airnya. Kacau rata.
- Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
- Kemudian sejukkan dalam fridge.
- Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.
No comments:
Post a Comment