Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Tuesday, 6 March 2012

Cream Puff

Assalamualaikum dan salam sejahtera .....

Lama sungguh x entry pape..bukan x de mase tapi mmg line bb memang hampeh selalu..maklum le dok pun kat ceruk utan..hehehheh.. 

Ni nak citer, satu mlm tu rasa cam nak wat sesuatu yg boleh di ngap..tapi apeye??..belek2 buku resepi sampai juling biji mate..x jumpe jugak yg berkenan dihati..last2 on pc dan tgk2 line bb pun ok..pi la rumah kak Rossa jap dan godek2 dlm dapur dia...mcm2 ada...tapi berkenan pulak cream puff tu..rasa mcm dah pernah salin dulu, tapi x dan nak buat lagi...so, tgk2 dia punya bahan sume pun ada..maka dgn x berlengah panjang, senseng lengan ape lagi beraksi lah..

ni le hasilnya....x sangka pulak anakanda suka..x mo jamah nasi..mkn tu je...orait lah tu...berbaloi ibu buat...hehehe

Ok la jugak kan...heheheh..sy mak budak baru belajar..


Resepi : CREAM PUFF
Sumber : Kak Rossa (Dari Duniaku..)
100 ml air
45 gm mentega
60 gm tepung gandum
2 biji telur
sedikit esen vanilla
1 st gula
Cara :

  • Panaskan oven dgn suhu 200 'c.
  • Campukan telur dan esen vanilla. kacau sebati dan pastu letak tepi jap.
  • Mentega dan air disatukan kemudian masak sampai mendidih.Pastu tambahkan gula dan masak sampai gula hancur.
  • Tutup api, masuk tepung dan kacau laju2. Adunan akan mesra bila dah x melekat kat periuk,
  • Bila adunan dah mesra, masak lagi  sampai kering kat bawah.
  • Biarkan adunan sekejap (sampai suam la)
  • Bila adunan dah suam, campurkan telur dan pukul la. (saya pakai mixer je cepat dan senang)
  • Pastu masuk dlm piping bag dan pipe ikut bentuk yg disukai atas dulang pembakar.
  • Jarakkan setiap satu sebab nanti puff tu akan mengembang.
  • Sebelum masuk dlm oven sembur dgn air dulu. cikgu kata untuk mengelakkan daru puff tu mendap balik bile dah masak.
  • Bakar sampai keperangan...lebih kurang 15 minit (ikut oven memasing) 
  • Dah sejuk bolehlah bubuh filling kastad....
Kastad cream

200 ml susu segar (sy pakai susu tpg je follow kak rossa)
1 sb tepung kastad / gandum (sy pun pakai kastad..hehehe..sebab kat rumah mmg ada byk stok)
1 sb tepung jagung (kak ros x tulih situ sudu besar ke kecik, sy tale je sudu besar)
4 sb gula
1 st mentegau
1 biji telur
sedikit pewarna kuning telur.

Cara : 
Bancuh semua bahan kecuali mentega. Letak atas api (perlu diingat ye, api slow je) kacau sampai dah nak berketul. pastu tutup api dan kacau lagi dengan speed yg tinggi. (puasle heheheh...kat atas dapur x leh pakai mixer)..sampai jadi licin x berketul. on balik api dan kacau lagi sampai keluar wap atau meletup-letup. Masukkan mentega dan kacau dgn laju juga. Dah sebati baru tutup api betul2..dah jgn bukak2 dah...Masuk dlm piping bag (sy pakai picagari) suntik je terus dlm Puff yg dah sejuk tadi...

Boleh lah makan bersama keluarga...hahahah..selamat mencuba ye kawan2 dan kalau kurang paham bolehle bertandang ke Sini ye...


X le se comel kak Rossa punya.....
Bye n muahhhh.................