Assalamualaikum dan Salam sejahtera...
Sebenarnya dah lama dah buat rendang udang ni..tak hingat dah bile..tapi buat sesapa yg nak try boleh le follow...
Resepi : RENDANG UDANG
Sumber : Gya Duniaku...(sendiri la tu)
Bahan-bahannya
1 kg udang (suka hati lah nak yg besar atau yg kecil)
1 biji kelapa ambil santan (jgn cair sgt)
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
3 btg serai
sedikit halia
sedikit lengkuas
1 sb rempah kari daging / ayam
2 sb cili kisar / cili giling / cili boooo
sedikit kerisik
Kacang panjang (kalau suka)
Garam
Gula / Pak aji (sy guna gula)
Asam jawa
Minyak untuk menumis
Cara :
- Udang dibersihkan (ikut suka lah nak buang ke idak kepalanya tapi jgn lupa buang yg itam kat blkg udang tu) -wajib
- Kisar bawang besar, bawang putih, 2 btg serai, halia dan lengkuas.
- Tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Sekalikan cili kisar dan rempah kari, bancuh dgn sedikit air. Masukan kedlm bahan yg ditumis.
- Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukan santan, sebtg serai yg dititik, tunggu hingga hampir pekat.
- Masukan kerisik, garam, gula, air asam jawa, kacang panjang dan udang..
- Perasakan kemudian boleh lah dihidangkan..
- Gula boleh diganti dgn pak aji...sy jarang guna pak aji tu yg pakai gula.
- Kalau x mo pakai cili kisar / cili giling or cili bo, kisar je cili kering together dgn bawang dan yg seangkatan dengannya tu.
- Nak pedas lagi boleh tambah cili api.
Selamat memasak.....Wassallam...muaahhhh.
No comments:
Post a Comment