Assalamualaikum n salam sejahtera..
Jes nak share resepi kuih pau. entah bile gambar ni ada dlm draf x hingat dah.. buat pun dah lama..
Kuih Pau...tapi yg ni belum kukus..dah kukus punya dah licin tanpa sempat berposing.. |
Sumber : Puan Ila
1 kg tepung gandum
1 peket mauripan
air untuk menguli
sedikit garam
Cara
- Rendam mauripan dalam sedikit air dan biarkan seketika sampai hancur atau sebati.
- Buat sedikit air garam
- Tuangkan air mauripan tadi dlm besen yg mengandungi tepung. gaul mesra dengan tangan sampai mesra semesranya (berderai).
- Tuang air garam dan uli sambil uli sambil tambah air sehingga sebati dan doh jadi sgt lembut.
- Ketepikan dan rehatkan dlm 10 minit.
untuk inti kelapa
1 biji kelapa parut
gula merah
gula pasir
sedikit garam
air
cara :
Campurkan kesemuanya dalam kuali dan kacau sampai agak kering.
sukatan adalah bergantung kepada deria rasa sendiri. sape yg suka manis bolehlah dilebihkan gulanya...angkat dan biar sejuk sekejap.
- Pastu ambik doh yg dah lama berehat tu. Sapu tangan dgn tpg dulu supaya doh x melekat-lekat semasa membentuk nanti. ambik sikit bulat-bulatkan dan masuk inti ditengah-tengah. letak atas daun pisang atau kertas minyak.
- Rehatkan semula sampai dia kembang/ naik lagi.
- Jangan lupa panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Lepas tu bolehlah dikukus dlm lebih kurang 10 minit.
So, bolehlah dimakan......
Note : Inti boleh tukar ikut kesukaan masing2..kaya ke, kacang merah ke or papeje....
Yang pasti semua pun sedap....wassallam...muaahhhh...
No comments:
Post a Comment