Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Monday, 4 June 2012

Pavlova....





Assalamualaikum n salam sejahtera....

apa nak tulis yer...hmmm..x de idea lah pulak...x pe lah..sebenarnya jes nak sharekan resepi kek pavlova ni je...dah lama try buat since tahun lepas lagi rasanya..tapi dok lah bertapa je dianya..x berusik...so, sampailah kesaat ni dah lima kali wat rasanya...termasuk version cengkerat dan x sempat nak snap..dah habiss daaa...

Aku tertarik dgn kek ni bile berkunjung ke blog kak Rossa..memang marbeless lah..cerita pasal rasanya...ampun memang x pernah mkn sebelum ni..jadinya memang tertarik ngan karer-karer buah-buahan atas kek tu je sebenarnya....maka dgn itu keterujaan aku pun bermula...


Ni kek pavlova version pertama..ala-ala try n error gitu..tghari bute aku pukul telor tu..sebab dah rasa nak sgt2..buatnya..entah kenapaye..cam berantu je rasa bile semngat nak cube tu dtg..x mo tunggu esok2 dah..saba je kan..grrr..grrr pada diwi sendiri...hahahah...pes time mkn mcm x leh nak telan je..mak datuk manisnya ....peh tu buah tu pulak x de masam mane...aduh..x larat nak telan rasanya..try le bebnyk kali masuk mulut..sikit2...boleh juga akhirnya..tapi bab yg paling aku suka bile en hubby yg jadi tukang mkn sebab dia suka hak manis2 belaka nih...tq ye darling....

 Second time aku tak sempat nak snap gambor..n x hinggat waktu bile juga..dan yg gambor ni ted time wat masa satu2nya adik pompuan yg aku ada dtg umah..(konon cam nak tunjuk lah tu) ayat bongkak lagi...grrr..grrr...tapi tu je buah yg aku ada dlm peti ess...x ape le idak le sama karer je kan buah tu...yg sedihnya..adinda aku x bewape nak terima mende2 gini..almaklum le kan...tekak belacan!!!..hampeh le ko...panas2 aku wat tuk ko, kek cengkerat jugak yg ko mintakk..pass kat mak kat kg pun..sume pakat x reti makan..sabar ajelah sabariah....hahahaha....

Pas yg keempat nyer version aku buh serbuk koko dlm adunan..sesapa nak tau jes bukak blog Joy of baking tu mesti jumpa or google je hak version cengkerat...sebab aku buat tu pun memang x salin kat memana..pakat g buat sambil jenguk2 kat pc...ade jugak cam tu kan...tapi kalau yg biasa buat ni dah hapal tang bebahan tuh...pun aku x sempat nak snap....yg lagi hebat, aku buat dua ketul tapi saiz kecik2 lah kan...yg 1 je dan bubuh whipping n buah segala..yg se lagi my dot mkn cenggitu je..sabar le sekali lagi cik sabariah...hahahahah

N lastly sekali wat mase ni, wat masa bsday Gya 27 hb May ritu....3 kek sekali wat ..hebat tak ???? heheheh masuk bakul angkat sendiri...hebat le jugak kan..3 jenis dlm 1 masa...letih woooo...kek pavlova, karamel n also chocolate moist cake...memang menguji kesabaran kan!!!....


 So, pada sesapa hak nak mencuba boleh rujuk yer dan kalau nak lebih terang, jelas dan nyata boleh jugak jenguk2 kat SINI ye ....

Resepi : Pavlova 
Sumber : blog Kak Rossa

Bahan2
  •  4 biji putih telur
  • 1 cawan gula kastor ( guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh cuka masakan
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
Cara2
  1.  Pukul Telur putih sampai naik buih putih...kembang la.
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul dengan kelajuan maximum
  3. Pukul sampai nampak berkilat..sampai jadi meringue maknanya bila angkat mixer tu dia x jatuh n bertanduk k...
  4. Bubuh esen vanila dan pukul sekejap hingga sebati.
  5. Kemudian bubuh la cuka dan tepung jagung dan gaul mesra guna spatula dgn kaedah kaup balik...
  6. Panaskan oven pada suhu 150'c
  7. Ambil kertas minyak or kertas lapik bako kek tu...buat dummy bulatan utk letak meringue..dah garis bulat terbalikkan.nanti rasa pen or pensel lak pavlova u all.....(follow ayat kak rossa)
  8. dah nampak garis bulatan samar2 tu u all letak la meringue tu kat dalam lingkungan bulatan...pandai2 la nak membentuk camno..ikut kreativiti u all ekk..janji nanti leh letak krim & hiasan lain (tiru lagi)
  9. Dah siap mengolah dan membentuk..bako la selama satu 50-60 menit..huhu lama kan...dah gitu caranya so folo aje la..jgn derhaka...tak jadi nyesal...(tiru lagi...jgn mare ye kak ros..hehehhe)
  10. Masak sampai meringue jd warna cengkerat muda...dlm lembut dan luarnya garing..masak lah tu namanya..
  11. Bila dah cukup time masa tutup la suiz oven.Tapi biarkan la pavlova duduk lagi dalam oven.Pintu oven bukak sikit..bio dia sejuk berhemah gitu...jgn paksa...bio sejuk sendiwi..paksa2 kang majuk...(tiru lagik....)
Bile dah sejuk boley le buh whipping krim n atur buah2 yg korang suke..paling sedap kalau buah yg masam le sebab baru kombinasi tu ada ummmpphh..gitu...

Cara nak wat krim tu

Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla (sy x bubuh)

  1. Pukul whipping cream sampai kental atau gebu ..pastu baru bubuh gula tu..
  2. Last buh esen vanila..(sy x bubuh)
  3. Bila dah nak makan baru la buh whipping and hias buah2 an...(ayat kak rossa) tapi sy bubuh pastu simpan kat peti ess...
so, selamat mencuba ye....ngantuk dah la...type pun salah2...ok babai  muahhhhhhh ye...