Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Wednesday, 13 March 2013

Kuih Badak Berendam

Assalamualaikum...

Selamat petang buat semua teman khususnya para ibu... dah siap ke juadah untuk minum petang hari ini?...
Pada yang x tau dan masih fikir dan fikir nak buat apa petang ni, jom GD kongsikan resepi Kuih Badam Berendam... dalam lautan santan.... hahahah...

GD google resepi ni kat blog Noorsha 1001 cerita 1001 rasa dan kat situ tertera beliau pun refer dr tuan punya asal Kak Besah my resepi n GD sangat berharap dan minta halal ye resepinya dan minta izin dipaparkan di blog GD yang x seberapa ini...


Tu dia besar bagak kan... senang dah dok dalam sudu ambik sorang sebiji... tapi katanya lagi sedap boh dalam peti ais dulu... so sekarang badak tu tengah berehat sekejap dalam peti ais dan tunggu masa untuk dingap x lama lagi dah...hahahahha..

kaler-kaler!!!! menten... suka main kaler-kaler gitu... tapi takut pulak bila warna biru kan!!!! sebab jarang kuih-kuih ada warna biru... apa-apa pun layan kan ajelah ye... gambar dah terbelah x dpt nak tayang sebab belum makan daaa.... tapi berani jamin memang sedap n marbelesss... (opps terpuji diri sendiri lah pulak)... jgn mare arrr...

Jom layan resepinya... (GD kopipes aje)


Kuih Badak Berendam
Sumber : blog noorsha dan myresipi kak besah
Olahan : Gya Duniaku


Bahan-bahan ( dlm 20 biji )

  • 2 cawan tepung pulut
  • lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan. yg ni GD derhaka sikit2 sebab nak kaler2 jadi guna air biasa aje
  • 1/2 sudu teh garam

inti kelapa secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde
Bahan2 utk dadih

  • 21/2 cwan santan
  • 2 sudu tepung beras
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 helai daun pandan

Cara-cara

  1. campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10 mnit - ketepikan.
  2. bulat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
  3. campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
  4. ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
  5. bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
  6. terus masukkan kedalam dadih tadi..