Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Wednesday, 28 November 2012

Lemak Tempoyak Pucuk Ubi

Lemak tempoyak pucuk ubi

Assalamualaikum

Terasa dah lama x mkn lemak tempoyak pucuk ubi ni... teringat-ringat je zaman keje dedulu. bila dah bercampur gaul dengan rakan dr negeri2 yg berbeza, maka dptlah kita merasa juadah mereka. GD memang tertarik dgn masak lemak tempoyak yg satu ni... x dpt GD pastikan sebenarnya dr negeri mane. sebab en hubby dr k'tan x pernah mkn, my mamak yg konpem selangor jati pun x pernah makan apatah lagi merasa walau sesudu... yg pasti teman sekerja GD dr melaka dan pahanglah yg selalu bwk juadah ni pergi keje time untuk makan2 on jumaat tghari.... wahhhhh... GD rindu serindu-rindunya time tu..

Oh my best2 pren in de world.... I miss u all very much especially dak Sen, dak Ita, dak Za, dak Ayu, kak Cemi n also arwah Zura...... juga all friend yg lain..

ayu, za, sen, zaim, nik
zaini, GD n arwah zura
Sorry ye u alls sebab ada selingan gambor lain pulak.... dan yg pasti memang juadah/lauk ni menjadi kesukaan kami semua... time musim durian, tempoyak mesti ada dan of coz this juadah juga pasti ada..
tapi, cop2 ada gak le sorang 2 teman2 GD yg x makan... heheheheh.. menipu pulak kalau kata semua suka kan!!!!!




Jom kita lihat resepinya camane yer... hasil dari koling2 dak ita sebelum memasaknya. TQTQTQ untuk dak ita kerana sanggup kol GD balik walopun GD sms je memula... nak antar sepinggan nampaknya memang x berantar ler.. jauh beb... to dak ita, aku sharekan resepini dlm blog aku dan mintak halal ye ilmu ko itu...



Masak Lemak Tempoyak Pucuk Ubi
Sumber : Rosnita @dak Ita Halim
Sukatan : GD main bubuh je.. 



Bahan-bahan :-

  • Pucuk ubi - rebus pastu buang air dan hiris2 (tapis)
  • Petai 3 papan - buang kulit belah 2
  • Daun kunyit 3 helai - hiris kecil
  • Udang 15 ekor
  • Santan pekat dari 1 biji kelapa
  • Cili api 7 biji - nak pedas tambah lagi
  • Kunyit hidup 1 inci
  • Serai 1 btg dititik/ketuk
  • Tempoyak




Cara-cara :-

  1. Rebus/celur pucuk ubi dan sejat air rebusan lalu dihiris.
  2. Tumbuk cili api dan kunyit hidup.
  3. Masak atas api semua bahan kecuali udang dan pucuk ubi.
  4. Setelah hampir masak baru masuk udang. kacau seketika.
  5. Last sekali baru masukkan pucuk ubi dan jgn lama2 kerana dikhuatiri air dr pucuk ubi tu akan mencairkan masak lemak tersebut.
  6. Jangan lupa bubuh garam/perasa kalau perlu.
  7. Kuahnya sepatutnya tidak cair dan mesti pekat baru marbeless... 


GD buat pes time ni pun agak cair sikit sebab kurang tempoyaknya (tempoyak beli) dan tempoyaktu pun masih baru jadi kurang kemasamannya...... makanya tertunai le hajat nak makan juadah ni setelah 3 tahun meninggalkan alam pekerjaan....Alhamdulillah...

So, selamat mencuba kepada yg berkenan...