Assalamualaikum dan salam sejahtera…
Entry kali ini x panjang mukadimahnya. Terus saje
ke isi penting…heheheh :)
Ni adalah salah satu lauk kegemaran GD seisi
keluarga..
Sambal Udang Petai..
X payah ganding ngan lauk lain2 pun dah sedap..
mkn dengan nasi panas…
Kalau ada sesapa yg teringin mencuba silakan
yer.. tapi rata2 semua org pun memang tahu masak lauk yg agak mudah ni.. pendek
kata semua org pun expert.. tapi tak kira lah..GD nak jugak tayang…
Tapi sukatan tu GD belasah je jugak..
Sambal Udang Petai
Sumber : diri sendiri je
Bahan-bahan :
Udang putih aka udang kertas..
Petai (GD buang kulit dan potong 2. Ada org x
buang kulit jes kikis kulit yg hijau tu je. Terpulang)
Bawang besar
Bawang putih
Cili kering kisar/boh kalau rajin tumbuk .. GD
malas..
Belacan
Air asam jawa
Gula / garam / pak aji
Minyak
Cara-cara :
Udang dan petai dibersihkan..
Tumis bahan tumbuk ( bawang, bawang putih, cili)
sehingga pecah minyak.
Masuk sedikit gula dan garingkan tumisan.
Tambah air asam jawa, dan belacan yg dah
dibansuh dgn sedikit air.
Masuk juga petai dan sedikit lagi air. Biarkan
petai dlm 5 minit dlm tumisan tu (agak masak)
Bila agak kering sikit, bubuhlah garam dan
sedikit pak aji (bagi yg suka) serta x lupa udang tadi dan hirisan bawang
besar.
Kacau2 sekejap dan boleh matikan api. Udang akan
cepat masak jadi x boleh biar lama2 atas api, nanti jadi keras.
Boleh dihidang dgn nasi putih atau nasi lemak…. Hmmmm..
sedapnya..
Sampai jumpa lagi..
Salam sekian J
nmpk sedap sambal udang petai tu..kt umh ni xleh masak gitu..xde spe nk mkn petai..hihi..tp suka bau2nya dlm masakan..cmne tu..
ReplyDeletesedap kan!!!!... kalau camtu, QH masak dan hantar je kat GD... nanti kitorang yg perabiskan...
Delete