Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Saturday, 2 February 2013

Kek Hawflakes Kukus


Assalamualaikum teman-teman semua....

Tu dia menu minum petang bersama jiran tetangga lorong GD. Merah menyala dan x berapa cantikkan!!! alamak lupa letak asam hawflakes lah kat permukaan atas tu tadi.... lupalah pulak. time nak potong baru sedar...hasil pertama kali percubaan. Maafkan lah.....heheheh..

Nawaitu nak buat kek ni dah terlalu lama dipendamkan dan akhirnya tercapailah pada hari ini sempena acara last minute bincang ngan ahli mesyuarat tingkap.... korang memang suka last-last minute punya acara tau.... nasiblah semua bahan ada kecuali susu yg terpaksa minta sikit dari cik Ila.. TQ ye banyak-banyak...


Resepi : Kek Hawflakes Kukus
Sumber : Tong-Gas79 dan Diariibuwafiq
Resepi katanya diambik dari facebook seseorang yang bernama Zuraini Alias dan resepi ni kepunyaan Putri Manja

Bahan-Bahan :

A
5 biji telur – dari peti ais
225 gm gula castor
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovelett
½ sudu the garam halus

Semua bahan A dipukul hingga kembang dan berkrim

B
1 sudu teh baking powder
220 tepung gandum

Bahan B boleh diayak dulu kalau rajin (GD rajin je tadi)

C
150 ml susu cair (GD guna susu tepung yg dibancuh dengan air)
100 ml minyak

Cara-Cara :
-Masukkan bahan B dan C berselang seli ke dalam bahan A
-Bahagikan beberapa bahagian dan warnakan
-Kukus selapis demi selapis..(6-7 minit)..susun hawflakes…
-lapis terakhir biar lama sikit lebih kurang 20-25 minit

Kepada tuan punya resepi dan blog yg GD ambil resepinya tu, terima kasih daun keladi dan izinkan GD memanjangkannya diblog GD yang x seberapa ini... lain kali GD skodeng resepi lagi...

Selamat malam semua dan sampai jumpa lagi dientry yg lain pula..