Assalamualaikum semua...
Mane kuahnya.... x nampok sebab kena tindinh ngan eksesori segala... |
Mee Rebus ni GD buat masa balik kg minggu raya cina haritu... skodeng dari satu blog ke satu blog dan akhirnya tersangkut kat blog Masam Manis.... tapi tuan punya resepi adalah Yatie
terima kasih ye kak kongsikan resepi dan GD kongsikan semula di sini untuk rujukan dimasa2 akan datang...
GD kopipes aje.... lain-lain pandai2 le ejas sendiri...hahahahha
Lagi satu, masa tu memang x de daging dlm simpanan dan kerana nak buat juga, GD rojakkan sikit aje derhaka kerana menukarkan rasa kuah dari daging ke udang walaupun ini bukan spesis mee udang... hahahah ampun tuan punya resepi ye... asalkan habis licin, GD dah puas hati...
MEE REBUS YATIE
by: Yatie
Sumber : Azlita Aziz
Diolah : Gya Duniaku
Bahan-bahan:-
1 kg mee kuning - di celur dan di toskan
2 cwn taugeh - di celur dan di toskan
4 biji keledek - direbus dan di kisar halus
4 biji telur - direbus dan di belah 2
4 kpg tauhu - di goreng dan di hiris nipis
lada merah dan lada hijau - hiris
bawang goreng
limau kasturi - di belah 2
daun sup dan daun bawang - di hiris
5 keping fish cake (GD tambah sendiri)
Sayur sawi - dicelur (GD tambah sendiri)
Bahan Kuah:-
500 gm daging - di hiris nipis dan di rebus hingga empuk (GD x bubuh sebab x de)
4 biji keledek - yg telah di rebus dan dikisar tadi
15 btng cili kering - dikisar
10 biji bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
3 sb udang kering - dikisar
2 sb serbuk kari daging
1 cwn air atau secukupnya untuk blend bhn2.
1 kiub ikan bilis
1 kiub daging
2 cwn santan pekat
2 kpng asam keping
1 buku gula melaka
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis.
Penyediaan Awal
Hiris daging nipis2 dan rebus hingga lembut. sebab x de daging, GD gunakan udang hidup dan blend kan isinya. sambil tu rebuskan kulit udang untuk jadi pes udang.
Kupas keledek, potong kecil dan rebus hingga lembut, lenyek keledek semasa panas hingga halus. Ketepikan.
Sementara itu rebus telur....dah siap, kupas kulit telur dan biarkan ketepi.
Penyediaan Kuah
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan daging rebus bersama air rebusan daging.
Bila mendidih, masukkan keledek lenyek tadi, kacau hingga rata.
Tambah sedikit air jika perlu.
Perasakan dengan garam dan gula (selalunya kuah mee rebus mmg ada rasa sedikit manis) dan biar mendidih.
Masukkan santan dan asam keping, masak hingga pekat.
Rasa dan jika ok, boleh dimatikan api.
Penghidangan
Masukkan sedikit mee dalam mangkuk, susun tauhu, fish kek dan telur rebus, cedok kuah bersama2 isinya dan tuang atas mee, hias dengan taugeh, taburan daun bawang/daun sup, bawang goreng, hirisan cili hijau dan belahan limau kasturi.
No comments:
Post a Comment