Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Friday, 1 February 2013

Kari Ayam Serbuk Kurma.....

Wahhhhhh.... drama sungguh tajuk.....

Assalamualaikum semua teman-teman....

Pagi tadi GD mencongak dan mengira-ngira nak masak apa harini... tetiba terpandang kat wall fb ada nasi arab punya resepi kiriman Majalah RASA... macam menarik tambahan GD memang x pernah rasa... tapi mencabar jugalah bagi yg pes time nak mencuba seperti GD ni... pk punya pk dan pk rasa-rasanya kari ayam pun nak buat juga sebab dah lama x buat... camane???? tertanya pada diri sendiri... akhirnya jawapan pasti adalah nasi arab untuk petang karang... yesssss....

Alih-alih berborak dulu dengan tetangga sampai pukul 11.... hahahahha padan muka.. jawapan x de lagi...

Oh! Miss Gya hari ni balik sekolah agama makan bihun goreng yg ayah beli pagi tadi yer.... heheheh I'm sorry..... "Gya x kisah lah ibu"... thank you dear... nanti petang ibu masak special ok!!!!....

Tup-tup dan tiba-tiba....................................... en hubby pun pulang tanpa dijangka... Ya ampunnnnn..
periuk nasiku masih terbalik lagi tanpa isi... ayam masih beku.... alamakkkkkkkkkkkkk....

papehal.... sengih dulu depan pintu... i'm sorry sekali lagi...

Nasi arab ntah kemana.... yg pasti ringkas dan cepat... nasiblah harini Jumaat dan lunch pun nampaknya lepas sembahyang Jumaat... selamat GD...


Ini jelah yang termampu GD siapkan... Kari Ayam Rempah Kurma yang dimasak dengan penuh kasih sayang...
hahahahha... propa je lebih..

Kebetulan semalam baru baca blog CMG@tiffin biru tu, masak kari ayam klasik dengan telur... so, GD pun olah le sikit-sikit lelebih kurang dengan resepi CMG tu... bahan lain semua sama macam biasa GD masak cuma CMG tambah rempah kurma... Jadi GD namakan Kari ayam rempah kurma inspirasi dari resepi CMG.. tq daun keladi sharekan resepi tu...

oh memang terasa kehangatan rempah tu bila kita makan... x caya ce korang cuba... memang marbeless.. kawankan pulak dengan acar timun.. lepastu pulak memang konpem sedap dimakan dengan pulut x kuning pun x pe, roti jala, roti putih dan seharusnya lempeng... marbeless...



Tapi sayang x dan nak buat sambal belacan...sebab kena stop kejap untuk jalankan tanggungjawab merempit hantar anak skolah...



Kari Ayam Serbuk Kurma
Rujuk dari : Blog CMG
Olahan : Gya DuniaKu

Bahan-bahan :-

  • Ayam setengah ekor (beli dah siap potong)
Bahan tumis:-

Bahan A (hiris)
  • 1 biji bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia 
Bahan B (tumbuk)
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
Bahan C
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 btg serai (dititik)


Bahan lain
  • 2 biji kentang (sebiji belah 8)
  • 2 sb cili blender
  • 2 sb rempah kurma (GD guna Adabi) (cuba try test tambah follow CMG)
  • 2 sb rempah kari daging (GD pun penggemar Baba's)
  • 1/2 sk serbuk kunyit
  • 2 cawan santan
  • 1/4 kerek gula nisei
  • sedikit air
  • sedikit air asam jawa. asam keping pun boleh

Cara-cara:-

  1. Ayam dibersihkan dan toskan.
  2. Tumis bahan tumis A dan C sehingga naik bau. Lepas tu baru masukkan bahan B juga sehingga naik bau.
  3. Masuk cili blend dan kacau sebentar.
  4. Masukkan rempah kurma, rempah kari dan serbuk kunyit yang telah dibancuh dengan sedikit air. x lupa air asam jawa tadi bubuh juga.
  5. Kacau dengan api yg kecil sehingga pecah minyak.
  6. Masukkan ayam, kacau sehingga rata. Bila nampak macam kering tambah sedikit air.
  7. Bila ayam dah 3/4 masak, masukkan kentang dan tambahkan air sedikit kalau macam kering sikit.
  8. Biarkan sekejap bagi kentang dan ayam mesra alam terlebih dahulu.
  9. Last sekali masukkan santan dan perasakan dengan garam, gula dan aji kalau suka...
  10. Boleh tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
Wassallam dan sampai jumpa lagi dientry yg lain...