Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Saturday, 8 September 2012

Keracunan makanan melanda


Assalamualaikum dan salam sejahtera teman2 semua

Pekabor teman2 arini…musti ramai yg tgh masak2 dan jemput kawan2 dtg mkn open housekan..maklum le raya x habis lagi tambahan lagi sekarang ni dah hujung minggu, mesti ramai yg buat open house…

GD sendiri harini ada 3 jemputan open house.. jiran selorong ada 2 rumah.. mak aii, x dan nak lompat2 turunkan makanan dah kena masuk umah 1 lagi… camane tuh??? Wahai hati, kau tolong lah hambamu ini kurangkan le napsu ku nak mkn dgn sesuka hati..takut krg mudaratkan diri sendiri..sabar ye duhai napsu mkn ku…

Tapi nampaknya, GD kena pegi dgn my dot je la sebab en hubby keje… jemputan pun lepas zohor sampai petang.. x taule en hubby sempat atau x..”keje kuli  x leh balik suka hati” (lagi ayat en hubby bila GD tanya abg balik kul bape arini?) sabar jelah kan. Selalunya pun dah memang gitu, kalau ari sabtu, memang x leh janji ngan sesapa nak g memana (siang le) sebab en hubby balik keje x menentu. Kalau kata lambat, kekadang awal dah terpacul depan umah, kalau kata cepat, kekadang mlm baru sampai… mertua en hubby pun dah paham (ehem..ehem..abah n mamak GD lah tu)….

Cuma yg pasti sebelah mlm ni baru boleh pegi together2 ngan en hubby, sebab yg jemput tu kawan sekerja dia..wat BBQ katanyer… apa2 jelah..yg penting leh makan..
Tapi sian kat mamak, tadi dah tepon tanya kitorang balik kul bape…uhuhuhuh…abg kata tgh mlm sket yer mak… mamak rendamkan jelah pulut tu dulu..(psssttt.. sok kami plan nak bakor lemang kat kg… sape mau jom g kole salangor..heheh)

Panjang benor intro kan… sebenarnya nak cite yg dah dijanjikan kat n3 sebelum nih pasal mkn …. Aritu lepas cuti raya, GD dan en hubby kena keracunan makanan… sebab pe??? Tu yg puas kitorang dok memikir… akhirnya taraaa..rasa sebab ini kot… sayur meranti masak lemak...



x baik tuduh2 kan.. tapi nak wat cam ne.. mungkin salah cara msk kut...

Sebab ape GD tuduh sayur ni?? Sebab kitorang berdua je yg mkn dan kitorang jugak le yg kena… my dot x de pape pun….nak jadi sebab la tuh.. walhal yg masak GD sendiri.. mkn lunch on ahad..petang tu GD dah rasa sgt lain mcm..tapi diam je..mlm pulak en hubby mkn nasi ngan dot je berdua..sebab GD x leh mkn dah..perut kembung tahap gaban, kepala pulak dah start berdenyut dgn lajunya… tgh mlm x leh tdo, rasa ada bende nak kuar kat kerongkong tapi x mo keluar, nak tdo x leh.. bangun cari panadol activpast. Telan sebiji x berani nak telan 2… try baring.. x mo jugak..makin rasa seram sejuk..pastu g minum ENO pulak… x mo jugak… pusing kanan dan pusing kiri..sungguh gelisah waktu itu.. akhirnya lelap juga tapi x tau kul bape..
Pagi tu en hubby masih sihat dan bertenaga..siap sarapan mkn nasi lauk sayur lemak tu lagi..selera sungguh..x pe lah bang..mkn le..GD hanya mampu pandang aje kerana sesungguhnya GD rasa nak demam sgt time tu…

Hajat hati bila my dot ngan en hubby dah g skola dan keje, GD nak try lelapkan mata dgn berbaring di sofa (topup yg mlm tadi).. tapi alangkah hampanya kerana, sesungguhnya azab tidak terperi keadaan waktu itu.. kul 10 tepon en hubby sambil rembes2 airmata..sebenarnya dah tau dah, kalau bgtau pun en hubby bukan leh balik pun..Cuma rasa dpt meluahkan tu pun dah rasa satu ketenangan…sapa setuju angkat tgn yer..x caya ce korang cuba. Bila kita rasa x tenang atau dlm kesakitan, bila dpt luahkan pada pasangan, dgn sendiri rasa berkurangan kesakitan tu..cecewah…pandai2 je kan …

En hubby soh try minum teh kelat.. GD pun cuba lah.. baru seteguk dah kuar isi perut…dah kira orait sikit, sekurang2nya perasaan nak muntah tu dah kuar.. tapi angina dlm perut still dgn mengembung dan mengeras gaban..siap bertungku lagi…

Kita dok rasa hazab sensorang kat umah, rupa2nya e hubby pun azab kat tempat keje. Cuma dia x bg tau pun masa GD tepon pagi tuh..siannya… balik keje dgn muka yg paling x larat dia… tapi pelik la..secara automatic GD jadi lebih sihat berbanding en hubby sebab bile tgk dia dlm keadaan tu, x kan nak tumbang dedua… sian my dot…yg pasti dalam 3 hari lepas tu baru keadaan kami normal cam biase..

Sungguh, selepas kejadian tu, GD rasa takut nak mkn sesuka hati… biar sedap camane pun, GD akan ambil sikit2 je.. x mo rasa cam tu lagi..

Okeyla..sampai sini dulu..jumpa lagi dilain n3..wassallam..