Sebelum pulang, tolongle klik kat iklan tu ye.. million TQ dear..

Monday, 10 September 2012

Lemang oh Lemang

Assalamualaikum semua...

Ni gambar2 sekitar projek  bakar lemang kat kg semalam.. bukan wat byk pun.. beberapa batang je sebab family pun bukan besar sangat.

Al kisahnya sebab GD x dapat mkn lemang lagi selama musim raya ni.. tu yg berhajat kat en hubby suh cari buluh then bakor kat kg GD dengan dibantu oleh mamak tersayang (sedia bahan2 dan GD x ulur duit pun)    (dah hulur sebelum balik subuh tadi, tapi my mamak x mo).....hahahah x baik kan... juga x lupa wat adinda2 juga tolong bakor dan beli santan d tghari bute (sebab x cukup) walopun dia x leh mkn pulut ...sian ko ... especially wat en hubby yg bakar lemang tu sensorang.....

Tapi lupa pulak nak snap gambor time mamak n en hubby tgh beraksi isi beras pulut tu. sebab GD sebok masak utk hidangan lunch time tu... sowy yer..


Sebelum ape2, sarapan pagi telah ditaja oleh Puan Jamaliah (mamak le tu) bihun goreng yg memang selalu marrbelesss  walo kosong sekali pun... terbaeekkk...
Tapi ini pinggan untuk adinda ...heheheh punyalah sarat ngan  sotong masak tumis cili also rendang daging ..(woiii itu rendang lemang punya lah)

Start bakar membakar....bape batang tu yer.. ce kira.. ada 15 semua..

cop2...dah jadi byk la... tambah lagi 7 batang.. tadi x enteprem sebab santan x cukup la.. 


En Hubby membakar lemang tghari bute...

Lagi lemang tgh dibakar...

Sesi cuba try test... chef Jamaliah n cucunda nya...mane itu Gya..pasal x nampak dlm ini gambar???  orrrrr..dah habis sebatang lemang ko melantak (kata cube je) ko lari yer...hmmmm.. hantu pulut rupanya.. Athirah pulak x de time ni sebab terlibat pertandingan aerobik ke mendenya kat Subang..so, Gya x de gu la hari ni nak kasi riuh rendah nenek punya house... For information.... Athirah juga adalah hantu puluttttt....hehehehhe

Sedia untuk di ngap..... seharian dok mkn pulut... naik fenin my kapla...
kalau citer pasal rasanya camane??? sgt ok bagi GD..walopun tak semarbeless  org yg dah pro... kerana ..
kitorang bukan buat tiap tahun...hehehe...

Kari ayam pekat untuk lemang (special mamak kata untuk anak2 yg x mkn daging)...macam-macam
Juga terbaeeekkkk... selalu air tgn mak ni memang sedap kan!!!!...

Tapi x sempat nak snap gambar rendang daging mamak... untuk resepi lemang, x dpt nak share kat sini..bukan rahsia tapi GD x tau pun sukatan yg mamak guna semalam... walopun GD yg tolong perah santan tu..tapi memang x tahu.. Insyaallah kut dilain entry... kalau untuk kari ayam tu bolehlah GD sharekan.. tapi di lain entry jugak yer...

okey... salam ceria semua...